Möt Dumisani, en utav kåkstadens tech-entreprenörer

Hej!

Jag skulle vilja presentera för er en av entreprenörerna jag intervjuat för min studie. Dumisani är 23 år och uppvuxen på en gård i angränsning till kåkstaden, där hans familj jobbar med jordbruk. Han en av få som lyckats vidareutbilda sig och läsa på universitet, tack vare höga betyg och därmed finansiellt stöd av staten.

Intervju och diskussion kring FN’s SDGer med Dumisani

Dumisani såg ett stort behov att förbättra utbildningen av matematik och fysik för högstadieelever i kåkstäderna. Anledningen till att många elever misslyckas i framförallt fysik menar han är pga. bristen på laborationssalar för att kunna göra de praktiska momenten som är betydande för just fysik. Detta, både för att förstå fysikens lagar men kanske framförallt för att skapa intresset att lära. Då Dumisani alltid varit intresserad av bild och animation håller han på att skapa en app som genom VR och AR kan användas som komplement till fysiklektionerna för att elever ska få mer interaktivt och praktiskt lärande utan att behöva massa labbutrustning.

Ett av FNs 17 hållbarhetsmål är Quality Education, som Dumisani anser är en utav de viktigaste målen att jobba med får hållbar utveckling i kåkstäderna. På bilden ser ni när vi diskuterar hållbarhetsmålen och jag observerar hur Dumisani prioriterar och analyserar kring vilka aspekter som han anser mest relevanta för sitt samhälle och i relation till sitt företag. Väldigt intressant och lärorikt!

Kram, Sofia

Sofia Johnsson
Hej! Jag heter Sofia Johnsson och läser mitt sista år på civilingenjörsprogrammet Design och Produktframtagning med inriktning Innovationsledning och Produktutveckling. Denna vårtermin skriver jag mitt examensarbete i Kapstaden, Sydafrika, där jag kommer att utföra en fältstudie via MFS (Minor Field Studies). I min blogg får ni följa med under mitt arbete på Solution Space, en Innovationshub belägen i en utav kåkstäderna här, som är ämnad att stötta och rådgiva entreprenörer i socioekonomiska utsatta områden. Ni kommer även få ta del av den vackra natur och den rika kultur Sydafrika erbjuder, samt en och annan morgonjogg längs Atlantkusten. Enjoy!