Rasism i Sydafrika

Hej!

Detta kanske kan vara ett känsligt inlägg men jag ska försöka hålla mig kort och saklig. Innan jag kom till Sydafrika var jag medveten om landets historia av Apartheid och hur det präglat strukturen och orättvisorna av detta samhälle. Men efter att dagligen fått bevittna kontrasterna mellan svarta och vita har ett enormt obehag vuxit inom mig. Jag tror den främsta anledningen till mitt obehag är min skam att jag själv som priviligierad vit kvinna ignorerar mycket av det jag ser omkring mig. Vem är jag att inte säga ifrån när jag hör (framförallt den äldre generationens) vita lägga rasistiska kommentarer? Det känns som man gått tillbaka flera decennier i tid och utveckling och man blir lika förvånad varje gång.

Igår inträffade en incident när en god vän till mig från kåkstaden blev utsatt för diskriminerande beteende av en äldre vit kvinna. Denna kvinna har levt i Sydafrika under Apartheid regimen och det speglar sannolikt därför hennes främlingsfientlighet mot människor som bor i kåkstäderna utanför stadskärnan. Det var nog en kombination av de dagliga kontrasterna jag upplever och chocken av hennes förutfattade meningar om en annan människa (som hon aldrig ens pratat med) som gjorde att jag brast ut i storgråt och kände mig så oerhört hjälplös och arg över hela situationen.

Jag är väldigt tacksam och stolt över de svenska värderingar om jämlikhet och jämställdhet som jag fått växa upp med. Något som här i Sydafrika inte är en självklarhet och som fortfarande kräver stora åtaganden. Jag är tacksam över mina vänner i Sverige som har ursprung från olika kulturer och därmed berikat min vardag och mitt synsätt på livet. Och jag ska påminna mig själv om att mitt beteende här varje dag ska spegla dessa värderingar. Jag ska öppna upp för känsliga diskussioner för att lära och bara vara den bästa versionen av mig själv.

Apartheid var ett system för rasåtskillnadspolitik som gällde i Sydafrika efter andra världskriget 1948-1994. Syftet var att bevara de vitas herravälde i landet. Det innebar att landets svarta befolkning helt saknade politiskt inflytande och inte fick tillgång till samma samhällsstandard som de vita hade i Sydafrika, gällande allt från boende till utbildning.” Källa: https://www.so-rummet.se/kategorier/apartheid

Ta hand om varandra så länge!

Kram Sofia

Sofia Johnsson
Hej! Jag heter Sofia Johnsson och läser mitt sista år på civilingenjörsprogrammet Design och Produktframtagning med inriktning Innovationsledning och Produktutveckling. Denna vårtermin skriver jag mitt examensarbete i Kapstaden, Sydafrika, där jag kommer att utföra en fältstudie via MFS (Minor Field Studies). I min blogg får ni följa med under mitt arbete på Solution Space, en Innovationshub belägen i en utav kåkstäderna här, som är ämnad att stötta och rådgiva entreprenörer i socioekonomiska utsatta områden. Ni kommer även få ta del av den vackra natur och den rika kultur Sydafrika erbjuder, samt en och annan morgonjogg längs Atlantkusten. Enjoy!

2 reaktioner till “Rasism i Sydafrika”

Kommentarer inaktiverade.