Same same but different

Det var mörkt och varmt i rummet. Jag låg ihopkrupen i sängen under det alldeles för tjocka täcket. Lakanet i sängen var genomblöta av svett. Klockan var fyra på morgonen och jag hade knappt sovit något. Mitt huvud surrade. Jag kunde inte sluta tänka på de senaste veckornas händelser. Den grötiga danskan, hygge och en kall Tuborg. Danskar. Det var det enda jag kunde tänka. Hur lika men ändå olika de var oss.

Hittills har jag varit här i 8 veckor nu och jag har märkt av en del subtila kulturskillnader som jag tänkte dela med mig av. En stor skillnad till KTH är att studieupplägget här är att läsa 4-5 kurser samtidigt och sedan ha alla tentor i slutet av terminen. Jag ska även ha flera muntliga examinationer som går ut på att examinatorn kommer fråga mig några frågor om ämnet som jag sedan ska svara muntligt på. Den här formen av examination har jag inte haft tidigare och det känns lite nervöst. Jag gillar ofta att ha tid på mig att tänka igenom en fråga vilket man har på en skriftlig tenta. Men nu behöver jag kunna ämnet väldigt bra för att kunna svara någorlunda snabbt. Jag tror att från och med mitten av april till slutet på maj kommer jag plugga konstant för att klara av alla examinationer. Förhoppningsvis så har studentbarerna öppnat då så att jag kan fira med en tentaöl. Alkohol reglerna på campus är även lösare än på KTH. I Sverige behöver man ett alkoholtillstånd och man får ofta inte röra sig vartsomhelst med en dryck i handen. Om man köper en öl på studentbaren här så kan man ta med sig den ut ur baren utan problem. Även alkoholen i affärerna är billigare (man kan köpa sprit i en vanlig mataffär), det går till exempel att köpa en liter öl för 10 kr. På tal om mat så är det vegetariska utbudet i de flesta affärer mycket sämre än i Sverige. Det är inte alltid det finns en dedikerad vegetarian hylla och det är svårt att få tag i köttsubstitut. Det är något jag inte förväntade mig när jag kom hit. Men Danmark är ett stort köttätande land så det kanske inte är så förvånande.
En annan sak jag lagt märke till är att man ser danska flaggor eller vimplar ganska ofta här, både i affärer och på folks tomter. Är danskarna mer nationalistiska än vi i Sverige? Jag känner att jag måste fråga om det här nästa gång jag pratar med en dansk.

Vi i Sverige är ju rätt stolta över vår ”fika”, danskarna har ett liknande koncept som heter ”hygge”. Kort och gott går det ut på att umgås med sina nära och kära, kanske spela lite brädspel och ta en fika eller en öl. En mys stund helt enkelt.

Jussi Kangas
Hej! Jag heter Jussi och pluggar mitt fjärde år till Civilingenjör i Medieteknik på KTH. Under vårterminen 2020 kommer jag att blogga från Danmark då jag ska på utbyte till DTU strax utanför Köpenhamn. På fritiden gillar jag att träna, klurar på olika problem (eller mysterium) och att laga mat. Även om Danmark är nära så finns det ingen brist på äventyr. På mitt utbyte kommer jag skriva om allt det DTU och Danmark har att erbjuda en utbytesstudent. Alltifrån bästa student lunchen på campus till danska studietekniker. Så följ mig på bloggen om du vill få en inblick i hur det är att vara utbytesstudent i ett annat nordiskt land!