Covid-19, del 3

Jag hade nästan glömt bort lukten av ett nybakt wienerbröd. Det var en månad sedan jag sist fikade på ett kafé. De som närmast liknade en riktig fika var när jag drack kamomill te hemma med en torr muslikaka. Det enda jag längtade efter var en rejäl fika på ett rejält kafé.

I fredags fick jag beskedet att resten av terminen här på DTU kommer hållas på distans. Det kändes riktigt tråkigt att höra. När jag fick reda på att skolan inte skulle öppna igen kände jag en stund att jag ville åka hem. Just nu  finns det inte så mycket att göra här då allt är nedstänkt. Alla cafeer, pubar, museum och affärer (förutom mataffärer) är stängda. För det mesta sitter jag hemma och pluggar. Men jag har hört att regeringen överväger att sakta öppna upp näringslivet efter påsk och det skulle göra en stor skillnad. Jag bor på campus och har bara varit i närområdet den senaste månaden. Men om saker och ting öppnar i Köpenhamn skulle miljöombytet göra väldigt mycket.  Även DTU har sagt att ska öppna upp några delar av DTU vilket ger mig lite hopp om att få plugga på biblioteket igen. Det skulle göra en stor skillnad att kunna separera plugget från resten av tillvaron. Efter den största 13 vekors perioden är slut  kommer jag ha en tre veckors period i juni på DTU.  Jag hoppas att skolan öppnar under dessa veckor för jag misstänker att det är färre studenter som läser under den här perioden.

Jag tror att läget inte skulle vara så mycket bättre i Stockholm heller om jag skulle åka hem. Just nu har jag ingen bostad i Stockholm och jag skulle behöva bo hemma hos min 70 åriga pappa. Inte så jättekul att flytta hem igen efter att bott själv i fem år. Dessutom jobbar min flickvän som sjuksköterska på en coronaavdelning. Det finns en risk att jag skulle kunna smitta min pappa om jag umgås med min flickvän, ingen bra kombo direkt. En liten tröst är att många andra sitter i samma båt som mig just nu och den här båten flyter ändå stadigt.

Jussi Kangas
Hej! Jag heter Jussi och pluggar mitt fjärde år till Civilingenjör i Medieteknik på KTH. Under vårterminen 2020 kommer jag att blogga från Danmark då jag ska på utbyte till DTU strax utanför Köpenhamn. På fritiden gillar jag att träna, klurar på olika problem (eller mysterium) och att laga mat. Även om Danmark är nära så finns det ingen brist på äventyr. På mitt utbyte kommer jag skriva om allt det DTU och Danmark har att erbjuda en utbytesstudent. Alltifrån bästa student lunchen på campus till danska studietekniker. Så följ mig på bloggen om du vill få en inblick i hur det är att vara utbytesstudent i ett annat nordiskt land!