Vad äter man för mat i Bayern?

Bayern är känt för sitt mastiga öl och den minst lika mäktiga maten, men vad ska man beställa om man vill prova på bayersk mat?

Weißwurst mit Brezel

Jag har i tidigare blogginlägg nämnt att jag har ätit Weißwurst (vitkorv) med kringlor. Jag skulle nog tippa det till att vara den mest bayerska maten som man kan få tag på i exempelvis München. Blir du bjuden på något event på exempelvis universitetet och det står att det bjuds på mat – ja, då kan du troligtvis vänta dig vitkorv med kringlor (om det inte är mer högtidligt och mer som en bordssittning).

Det är väldigt smidigt att tillaga till många personer, då man enbart behöver koka korven, medan senap och kringlor kan stå framme på borden. Det är dessutom en väldigt billig maträtt. Kringlorna är gjorda på vetedeg och doppas sedan i lut, och senapen liknar vår skånska senap som vi ofta har på julbordet i Sverige. Jag skulle även påstå att vitkorven liknar fläskkorven som en del svenskar äter under jul.

Det är en väldigt simpel, men god rätt som oftast äts före klockan 12:00 på dagen – glöm bara inte bort att ta bort skinnet på korven (annars blir det väldigt segt)!

Weißwurscht und Brezn (bayerska för vitkorv och kringlor). Bildkälla: Wikimedia Commons

Obatzter (Bayerska: Obazda)

Obazda är en rätt som ofta äts som förrätt, mellanrätt, eller tilltugg och består främst av ost. Rätten skapades för att man förr i tiden skulle kunna göra åt överblivna ostrester (särskilt mjukost). För att det skulle smaka bra igen tillsatte man veteöl, smör, lök och kryddor (som exempelvis paprika eller kummin). Till Obazdan får man även här kringlor (av samma sort som de som serveras till vitkorven) eller en brödskiva.

Det är en väldigt speciell rätt, som kan bli lite enformig i längden enligt mig, men den är väl värd att prova. Jag beställde den utan att veta vad det var för något, och jag blev överraskad både när jag fick tallriken framför mig, då det såg ut som glasskulor, men även när jag smakade på första ”glasskulan” eftersom den smakade allt annat än glass! Gott var det, men som sagt, det blev lite enformigt i längden.

Obazda med bröd och lök. Källa: Creative Commons

Käsespätzle (und Schnitzel)

Det här är en typ av pastarätt med ost och rostad lök – som Mac ’n Cheese typ! Jag älskar verkligen Käsespätzle. Det äts oftast bara för sig, men det händer även att det äts till en annan av mina favoriter – Schnitzeln! Ett rejält mål mat, så man måste verkligen vara hungrig, men det är helt klart en personlig favorit!

Käsespätzle! Källa: Creative Commons

Kartoffelsalat

Ett annat tilltugg som man ofta får till olika typer av maträtter i Bayern är potatissalladen. Den är mycket syrligare än den svenska potatissalladen, och har ingen mjölkprodukt i sig (förutom massor av smör), utan består främst av skivad potatis, smör, vinäger och gräslök (och ibland även gurka eller dylikt). Man blir ofta serverad väldigt mycket, men den syrliga potatissalladen kan ha en bra brytning mot fet och tung mat.

Bayersk potatissallad! Källa: Creative Commons

Semmelknödel

Förutom den mer traditionella potatisknödeln äter man ofta Semmelknödel (brödknödel) i Bayern. Den serveras ofta till exempelvis gulasch eller Sauerbraten (stek som ligger i marinad i en vecka, och som sedan serveras skivad med skysås). Knödel generellt sett, liknar de småländska kroppkakorna eller palt (man har ibland bacon även i knödel). För min del så kan jag tycka att kroppkakor smakar väldigt speciellt, och därför har jag inte vågat beställa en egen potatisknödel på restaurang än (då jag varit rädd att det blivit för mastigt), utan har istället fått smaka på andras.

Däremot smakar brödknödeln väldigt annorlunda jämfört med potatisknödel, och är enligt mig mycket godare (och inte riktigt lika slät som potatisknödeln, utan den har mer tuggmotstånd vilket jag föredrar). Har du dock aldrig testat varken kroppkakor eller palt, så rekommenderar jag dig verkligen att prova knödel (oavsett sort), då det är speciellt men gott och värt att testa! Det serveras i princip alltid någon typ av knödel i TU Münchens matsal också (Mensa), och många studenter äter det så gott som dagligen i München.

Semmelknödel. Källa: Wikimedia Commons

Leberkäse

Ordet leberkäse betyder bokstavligen ”leverost”, men består av köttfärs, fläskkött och bacon som mals väldigt fint, och som sedan bakas som en limpa i en brödform tills den får ett krispigt, brunt skal. Enligt Wikipedia liknar rätten en köttfärslimpa, som serveras i en vetefralla (när leberkäsen fortfarande är varm). I smörgåsen har man även ofta inlagd gurka och senap. Enligt mig påminner dock leberkäse mer om falukorv än köttfärslimpa. 🙂

Leberkäsesemmel! Frallor med det här mönstret ser man väldigt ofta i Bayern! Källa: Wikimedia Commons

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!