Hur krångligt är det att göra ett utbyte?

Hej!

Nu när slutet av min termin snart är här har jag börjat reflektera en del på mitt utbyte. Något jag har insett under mitt utbyte är hur lätt det kan vara att byta land, speciellt inom Europa och Norden. Om du känner dig lite sugen på ett utbyte men är rätt bekväm av dig och inte orkar hålla på med olika byråkratiska processer så är Norden en klar vinnare. Som jag har förstått är det lättare att göra ett utbyte inom Europa än utanför. Men jämfört med mina kompisar som åkt på utbyte i Europa så har jag garanterat haft det glassigast när det kommer till att fylla i olika dokument. Jag har summerat fördelarna med ett utbyte i Norden för den late utbytesstudenten:

• Man kan ofta förstå och läsa språket (iaf i Norge och Danmark).
  • Det är nära hem –> det är oftast väldigt lätt ta sig hem under en kris (som under en pandemi).
  • Om man bor under sex månader i landet behöver man inte folkbokföra sig i det landet om man inte vill.
  • Det krävs inget tillstånd att få bo i ett annat nordiskt land, bara att packa väskan och dra!
  • Inga för jobbiga kulturkrockar, det mesta är som hemma ändå (tur de!).

Om man gör ett utbyte i resten av Europa är väl den största skillnaden att man måste söka ett ”resident permit”. Det är lite småtråkigt har jag hört men inte alltför jobbigt. Men om man avskyr allt som har med pappersformulär att göra så kommer ett utbyte till ett nordiskt land garanterat vara den lättaste vägen.

Jussi Kangas
Hej! Jag heter Jussi och pluggar mitt fjärde år till Civilingenjör i Medieteknik på KTH. Under vårterminen 2020 kommer jag att blogga från Danmark då jag ska på utbyte till DTU strax utanför Köpenhamn. På fritiden gillar jag att träna, klurar på olika problem (eller mysterium) och att laga mat. Även om Danmark är nära så finns det ingen brist på äventyr. På mitt utbyte kommer jag skriva om allt det DTU och Danmark har att erbjuda en utbytesstudent. Alltifrån bästa student lunchen på campus till danska studietekniker. Så följ mig på bloggen om du vill få en inblick i hur det är att vara utbytesstudent i ett annat nordiskt land!