Sista blogginlägget! Sammanfattning på utbytet :)

Hej allihopa!

Detta är mitt sista inlägg. Jag hoppas att mina tidigare inlägg har underhållt er, och i bästa fall gett er mer info eller inspiration. Jag har haft en riktigt bra tid i Taiwan och rekommenderar landet! Ni har kanske redan valt vilket land ni vill åka till, eller så är ni fortfarande osäkra. Mitt råd är att välja ett utbyte man själv har bestämt sig att åka till. Basera inte era beslut på vad andra personer kan säga. Jag har sett situationer där folk åker till länder baserat på vad andra har sagt. Ibland går det bra, ibland går det riktigt fel…

Vanliga motstånd till att åka kan vara ekonomin, att man är i ett förhållande och att man ej får tillgång till de ”bäst-rankade” skolorna . Ekonomin går lätt att lösa: vi får hjälp med flygbiljett från skolan, ERASMUS när man åker inom Europa och så kan man även söka efter olika stipendie. När det gäller förhållande så är det upp till er själva ahah. Jag tror att det kan vara bra att ha en eller två kontinenter mellan två partners under en termin. Är det rätt person så kommer man över lite distansförhållande. Angående raking på skolan man åker till: Du är den enda det betyder något för. Betygen vi får utomlands översätts till PASS/FAIL. Det finns få arbetsgivare som kommer kolla efter ranking på ens utbyte, vill jag nog tro.

Taiwan

-Ett fantastiskt ställe. Åker ni på utbtye i Asien kan ni besöka landet (flygen är billiga). Jag rekommenderar speciellt byn Jiufen och öst-kusten. Personerna är snälla, vädret är skön och maten är god. Är man klumpig som jag kan man lita på att deras vårdsystem är toppen! Landskapen är otroligt fina, en blandning mellan Jungel-Berg och paradisstränder.

NSYSU (mitt utbytesuniversitet) och Kahsiung

Skolan har varit riktigt välkommande, trotts allt kaos som rörde världen. Processen med att välja kurser är mycket byråkratisk men man kommer lätt överens det. Campus befinner sig nära ett paradisstrand och nära stan. Det finns en miljon sportanläggningar och drygt 30 olika restauranger, recept för ett skönt studentliv. Lärarna jag har haft har varit intressanta och rytmen har varit lite lugnare än vad den är på KTH. Jag tog kurser som var lite exotiska och varvade ner från svåra terminen jag hade haft innan utbyte. Internationella studenthemmet är bra, speciellt för att den är nära stranden och har en rooftop med utsikt på hela Campus och havet. Kaohsiung är en trevlig stad med många artistiska områden. Trotts att den är stor så lär man sig snabbt var saker händer. Ni kommer sällan ha så bra shopping som i nattmarknaderna! Klimatet är dessutom varmare i Kaohsiung än i Taipei. Vi har sällan fått regn, i motsats till studenterna i huvudstaden som har fått köpa regnponcho.

Vad händer nu?

Nu ska jag spendera mesta av sommaren i värmland vid familjens sommarstuga (så länge jag ej hittar ett jobb, men tvekar på att jag kommer göra det). Jag har ett bröllop planerat i mitten av Juni och en resa till Kiruna efter det. Jag vet inte hur kommande termin k0mmer att se ut: blir det ens fysiska föreläsningar? Oavsett så kommer jag behöva tänkta på ex-jobb och jobb efter det! Jag är intresserad i fintech, patent, R&D och robotik. Något jobb kommer jag nog lyckas få? ^^

Det var allt för mig! Tack till er som läste. Har nig frågor om utbyte kan ni kontakta mig via mail: carden@kth.se

Ha en trevlig sommar!
//Victor

Victor Cardenas
Hej! Jag heter Victor Cardenas, välkomna på min blogg. Jag läser nu fjärde året på Industriell Ekonomi och ska på utbyte i Kaohshiung, Taiwan! Jag lovar att visa er så mycket jag kan :) Stay tuned!