10 saker du kanske inte visste om München!

Hoppas att du har en fin nationaldag! Här i München har vi lite halvgrått väder och ungefär 20 grader varmt. Här nedan kommer tio fakta om München som du kanske inte känner till och som du förhoppningsvis finner intressanta!

1. Visste du att den svenska kungen Gustav II Adolf krävde 600 000 fat av Hofbräuhaus öl (Hofbräuhaus am Platzl – en av världens mest kända ölstugor) för att lämna München och invånarna i staden i fred när han invaderade Bayern 1632 under det trettioåriga kriget?
  2. Münchens invånare hade mer än den dubbla frekvensen av hjärtattacker när det tyska landslaget spelade sina matcher under fotbolls-VM i Tyskland 2006.
  3. Visste du att Münchens flygplats MUC har sitt egna ölbryggeri, Airbräu? (Väldigt gott veteöl kan tilläggas!)
  4. På bayerska heter München Minga, även om de flesta här ändå kallar staden för München när man talar om den.
  5. Matematik- och datafakulteten på TU München har två rutschkanor som sträcker sig från tredje våningen till bottenvåningen! Superkul!
  6. Jimi Hendrix smashade sin första gitarr under en konsert den 9 november 1966 i München. Gitarren limmades sedan ihop för att kunna slås sönder under de sista två konsertkvällarna i München.
  7. Visste du att bilföretaget BMW har sitt eget postnummer (80788) i München?
  8. Slottet Neuschwanstein i bayerska Alperna är ett av världens kändaste slott och även inspirationen till Walt Disneys många slott, däribland Törnrosas slott.
  9. München har inga skyskrapor! Byggnader över 99 meter är sedan 2004 bannade i München. Den högsta byggnaden i München är Frauenkirche på just 99 meter.
  10. Visste du att Albert Einstein har jobbat på Oktoberfest i München? År 1896 var Albert sjutton år och hjälpte till på sin fars företag Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie, där han bland annat jobbade med att lysa upp de olika öltälten på Oktoberfest!
Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!