En av världens äldsta livsmedelslagstiftningar – Reinheitsgebot

Visste du att en av världens äldsta livsmedelslagstiftningar är stiftad i Bayern?
Reinheitsgebot betyder renhetspåbudet och syftar till att kvalitetssäkra ölet. Lagen stiftades ursprungligen den 23 april 1516 i Ingolstadt tillhörande det dåvarande hertigdömet Bayern. I München stiftades dock en renhetslag redan år 1487.

Lagstiftningen innebar att man endast fick tillverka öl av humle, malt och vatten, och att andra ersättningar som exempelvis vete och råg inte fick användas till öltillverkningen, utan skulle istället nyttjas till brödbakning. Malten fick ursprungligen endast komma från korn, men det kom senare även att tillåta malt från vete. Malt från ris, majs eller någon annan råfrukt (andra ämnen än malt) är däremot helt förbjudet – och det står sig än idag. Senare kom jästen att bli en fjärde ingrediens i renhetspåbudet – inte för att bryggaren inte kände till funktionen med att jäst bildar alkohol, utan för att man använde samma jäst för flera omgångar av ölbryggningen.

Lagen började även att sprida sig till övriga delar av Tyskland (kejsardömet Tyskland grundades 1871), men blev inte en nationell lagstiftning förrän 1906. Renhetspåbudet i sin nuvarande form kommer från den tyska ölskattelagen år 1923. Från en dom 1987 betraktar EU lagen som ett handelshinder, och lagen ses numera som ett skyddat traditionellt tillverkningssätt. Lagen gäller dock fortfarande för öl som är tillverkad i Tyskland. Efter domen kan även andra stora ölmärken marknadsföras i Tyskland, även om de faller utanför bestämmelserna av renhetspåbudet. Däremot följer många bryggerier (därtill även svenska) renhetslagarna, särskilt gällande lageröl.

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *