Hoppa till innehåll

Tack för den här tiden!

Den 21 augusti 2019 flyttade jag till München för att påbörja mitt utbytesår. Samma dag skrev jag även mitt första blogginlägg Willkommen in München!. Det har varit ett minst sagt händelserikt år, och det har varit väldigt roligt att ha fått dela med mig av mina nyfunna erfarenheter som utbytesstudent! Jag tänkte med det här inlägget sammanfatta mitt utbyte och ge några sista tips.

Vad har jag fått ut av det här utbytet?

Det här är första gången som jag har bott utomlands på riktigt. Jag har rest relativt mycket under mina 22 år i livet, men jag har aldrig tidigare bott i ett annat land – och det var en stor upplevelse i sig! Jag tror att det är väldigt nyttigt att testa på att bo i något annat land än där man är född och uppvuxen, då man ofta får lära sig om andra kulturer och traditioner på plats (även våra grannländer i Norden har andra traditioner än vad vi har i Sverige, och därför lär man sig alltid något oavsett hur långt bort man flyttar).

Jag har deltagit i studentaktiviteter på TU München, där jag bland annat har varit med i världens bästa Formula Student-team 2020 (för bil med elektrisk motor), TUfast (källa). Där har jag både fått nya vänner, utvecklats mycket i min tyska, och lärt mig många nya saker inom racingteknik samt fått mycket större kunskaper i CAD. På grund av COVID-19 ställdes alla sommarens tävlingar in, så det är verkligen tråkigt att inte få se några direkta resultat av det hårda jobb man gjort under vintern. TUfasts mål är ändå att slutföra monteringen av bilen under sommaren, då vi nu har tillgång till verkstan på TU München (där vi arbetar med bilen).

Jag har fått känna på hur det är att plugga på ett språk som inte är mitt modersmål eller mitt andra språk. Det har varit ett otroligt krävande år, och till följd av utbrottet av COVID-19 har många av mina tentor blivit inställda. Det har därför varit svårt att göra en rättvis bedömning på vilken nivån tentorna ligger här i München, men oavsett så vet jag att de kräver många studietimmar för att kunna få ett godkänt i dem (gäller generellt sett de flesta kurser på universitetet).

Jag har fått många fina vänner från det här utbytet från flera olika länder som jag definitivt kommer att hålla kontakten med i framtiden. Även om det är tufft, så har jag med det här utbytet visat att det är möjligt att börja att lära sig ett språk från grunden och inom mindre än två år studera på heltid på det språket och ändå förstå så pass mycket i språket (på en teknisk nivå) utan att man känner sig begränsad av språket. Talet kommer i princip alltid sist i språkutvecklingen och det är definitivt något jag behöver öva på, men redan någon månad in i mina utbytesstudier i Tyskland var det inte längre någon som försökte gå över till engelska för att han eller hon trodde att de hjälpte mig när jag pratade. Det är otroligt givande att lära sig ett nytt språk, och man kommer långt på vilja och intresse i sin språkutveckling!

Utsikten från Olympiatornet i München är fantastisk!

Vad önskar jag att jag hade fått ut av utbytet utöver det ovannämnda?

Coronapandemin är såklart en stor faktor i varför mitt utbyte inte blev som jag hade tänkt mig. Planen var från början att jag skulle få åka runt i Europa under sommaren på Formula Student-tävlingar på några av världens kändaste motorbanor. Jag hade även höga förväntningar på mina studier och hoppades på goda resultat på tentorna, men istället blev de inställda och jag måste istället göra om några kurser på KTH till hösten istället (vilket tyvärr även har äventyrat min antagning till min Master som jag planerar att påbörja i höst).

På Oktoberfest 2019!

Tips till dig som ska på utbyte under nästa år

Coronapandemin har satt hela världen i en udda och ovanlig situation, och beroende på om en ny våg av viruset kommer eller inte kommer (eller när den kommer), så får vi hoppas att vi har ett vaccin och/eller kan ha bättre kontroll över viruset. Oväntade saker uppstår i livet, och de inträffar oftast när man minst anar det. Man kan inte gå och förbereda sig för alla möjliga katastrofer, och motgångar är en del av livet.

En utbytestermin eller ett utbytesår på något universitet i ett annat land är en stor merit och ger givande erfarenheter. Passa på att testa hur det kan vara att bo utomlands under dina studier! Studietiden på universitet/högskola pågår oftast bara under en kort tid av ens liv och ta chansen att utnyttja den till fullo!

Var och besökte min spanska kompis Irene i Tübingen!

Om du funderar på att söka ett utbyte skulle jag rekommendera dig att göra ditt utbyte under Mastern om det är möjligt. Att göra ett utbyte under det tredje och avslutande året av ens kandidatstudier skulle jag nog ändå säga är ganska riskabelt, åtminstone när terminerna är förskjutna mot de svenska terminerna (som här i Tyskland). Det ger inte mycket rum till att få underkänt i en tentamen, och i Tyskland går tentorna så sent på sommarterminen att de inträffar efter att skolan i Sverige redan har hunnit börja. Tentamensrättningen är dessutom väldigt långsam här (på TUM tog det två månader innan jag fick mitt första tentamensresultat!) vilket innebär att man tekniskt sett hinner skriva en tenta i oktober på KTH och hinna få den rättad innan man får tentamensresultatet från en skriven septembertenta på TUM (då större delen av tentamensperioden på TUM ligger i september). Det kan åtminstone vara bra att ha i åtanke, för min del fick jag förklaringen innan jag skulle påbörja mina utbytesstudier att det inte skulle vara något problem, men tydligen blev det ett problem ändå (som jag nämnde ovan, så har Coronapandemin äventyrat min antagning till Master inom mitt program på KTH i höst).

Åkte skidor i Alperna och drack god Weißbier!

Och har du fått godkänt att åka på utbyte nästa år? Grattis, och se till att ha roligt! Testa nya saker! Ta vara på ditt utbyte! Det kommer att bli en upplevelse!

Avslutningsvis kommer här några av mina inlägg som kan vara praktiska inför ett utbyte!

Praktiska inlägg om studier i München och Tyskland:

Praktiska inlägg om utbytesstudier – oavsett vart du vill åka:

Jag trivdes jättebra på TU München!

Det här är alltså mitt sista inlägg på KTHs Utlandsblogg. Det har varit jätteroligt att få dela med mig av min vardag under mitt utbytesår i Tyskland!

Om du har frågor till mig kan du alltid mejla mig på signest@kth.se.

Ta hand om dig, och sök utbytesstudier! 🙂

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!