Första veckan på UPV

Tillslut har skolan börjat! När jag åkte hit gjorde jag det med en Erasmus-termin i åtanke, men fick nyligen klart att jag även ska göra mitt exjobb här och därmed kommer få en dubbel masterexamen.  Det är ett speciellt utbyte mellan mitt masterprogram Sustainable Energy Engineering och UPV. Min plan var från början att göra det så kallade Dual Master-utbytet, men jag kunde inte söka det när ansökningsperioden började då jag hade ett par kurser släpande. Det fixades under våren, och då jag redan sökt till alla de kurser som ingick i Dual Master-utbytet så gick det att skriva över mig till det precis vid terminstart. Det känns riktigt kul!

Något som många har haft problem med är att hitta kurser som passar. Det ska gå att tillgodoräkna och det får inte vara några krockar i schemat. Jag har turen att jag i och med Dual Master-utbytet hoppar på ett masterprogram, Master of Science in Energy Technologies for Sustainable Development, där alla kursers scheman är anpassade för att fungera ihop. Det känns väldigt skönt att slippa den stressen kring kursval! Jag kommer läsa 6 kurser motsvarande 33 högskolepoäng, som motsvarar de kurser jag annars skulle läst på KTH.

Förra måndagen var alltså första gången jag besökte UPVs campus i Valencia, Campus de Vera. Min lägenhet ligger 6-7 minuter från campus med cykel, vilket är helt perfekt. Campus är ganska stort och jag har inte riktigt fått grepp om det, men första intrycket är väldigt bra. Området är väldigt grönt med massor av palmer, och vem vill inte ha palmer utanför klassrummet? Det finns dessutom massor med möjligheter till att idrotta, vilket jag ska undersöka närmare framöver!

Skiljer sig undervisningen hittills från KTH? Ja, en del! En skillnad är att undervisningen här är mycket mer klassrumsorienterad än på KTH. Medan en på KTH springer mellan byggnader och föreläsningssalar så har vi på UPV samma klassrum för nästan alla lektioner i alla kurser. Lite skönt är det, även om det gör att vi inte lika naturligt får utforska olika byggnader och områden på campus. Salarna här verkar också vara mer av övningssalsutseende, istället för de stora föreläsningssalarna vi har i Stockholm. Tidigare nämnde jag även hur långa spanskalektionerna var i Gandia, utan paus, och det har fortsatt här. Lektionerna varierar mellan 2 till 4 timmar, och under en 2-timmarslektion kan vi inte förvänta oss en paus. Det fungerar trots allt ganska bra, men det är verkligen en omställning. En annan skillnad, åt det positiva hållet, är att vi har väldigt likt schema varje vecka. Det gör att vi studenter får tydliga rutiner i vår vardag, vilket sällan är fallet på KTH. Våra dagar börjar alltid 8.00 (inte lika roligt) och slutar vid 14:25, förutom torsdagar då vi slutar 12:15. Som en person som gillar rutiner så uppskattas det verkligen!

Eric Wieselblad
Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.