Gandia!

Som jag berättade i förra inlägget spenderades min första tid i Spanien på UPVs campus i Gandia, där jag läste en intensivkurs i spanska. När slutprovet nu har varit, så har kursen och tiden i Gandia varit hur bra som helst. Till att börja med får alla uppskriva studenter erbjudande om boende i staden under perioden för 150€, vilket jag nappade på och fick ett rum i en lägenhet. Lägenheten delades med 8 personer, från Tyskland, Österrike, Kina, Italien, Ungern och Colombia. Själva lägenheten var helt okej, men allt blev väldigt bra på grund av personerna som bodde där!

Undervisningen var på förmiddagarna, mellan 8:30 och 13:30, med bara en halvtimmes paus mitt i. Det är en stor omställning från våra 45 minuterspass på KTH, men har fungerat förvånansvärt bra hittills. Undervisningen var också väldigt interaktiv med övningar som hela tiden involverar oss studenter, vilket fick oss att hela tiden vara på tårna och anstränga oss att hänga med i vad läraren säger och gör. Alla instruktioner var dessutom hela tiden på spanska, som förstärkte det ytterligare. I början var det väldigt svårt att förstå allt, men allt eftersom vi har lärt oss mer så har det gått bättre och bättre, och blivit roligare och roligare.

Så här såg skolan ut varje morgon. Ganska fin i morgonsolen!

Utanför plugget händer det saker hela tiden. Många är, som jag, här utan att känna någon sedan tidigare, vilket gör alla väldigt sociala. Hela tiden skriver någon i vår gemensamma Whatsapp-grupp ifall någon är på/vill till stranden eller så delar någon med sig av deras middagsplaner. Som jag har förstått det så brukade det vanligtvis vara massvis med aktiviteter utanför lektionerna, men på grund av de restriktioner som gäller i Spanien just nu har det inte varit möjligt i samma utsträckning. Allting sker mer spontant av oss studenter men det har inte varit några problem. Det har alltid funnits saker att göra och till exempel blev eftermiddagshäng på Gandias fina strand fort en rutin.

Här var vi varje dag!

I förrgår skrevs vårt slutprov, vilket satte punkt för dagarna i Gandia. Känslan var att de verkligen ville att alla skulle bli godkända så provet var inte så svårt. Alla i klassen klarade det och fick sitt A2-, B1- eller B2-certifikat, vilket var kul och skönt! Själv läste jag A2 vilket jag redan gjort en gång tidigare, men jag ville uppdatera grunderna då det var så länge sen. Jag känner verkligen att kursen förbättrade min spanska mycket, och ser fram emot att fortsätta förbättras på egen hand under hösten! Nu bar det av till Valencia där jag efter många om och men till slut hittat ett rum att hyra. I ett senare inlägg ska jag berätta om hur bostadsmarknaden för studenter ser ut här, och hur jag gick tillväga.

Då masterkurserna på UPV börjar en vecka senare än resten av skolan så väntar nu närmast en ledig vecka för mig, där jag ska försöka börja utforska min nya hemort på riktigt.

Eric Wieselblad
Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.