Hur många boenden kan man boka innan man kommer på plats?

I början av sommaren bokade jag en studentlägenhet nära skolan via U.hub. Det verkade som ett riktigt nice ställe och även om jag bokade en egen lägenhet så fanns det gemensamma ytor i byggnaden vilket jag tänkte var bra då det blir ett naturligt ställe att träffa andra studenter. Jag fick betala två hyror i förskott + en hyra i deposition och det var saftigt att lägga ut så mycket pengar. De olika rummen/lägenheterna kostade på mellan €450 – €800 i månaden. Jag kunde avboka och få tillbaka alla pengar som jag lagt ut innan den 1 augusti och i och med att allt kändes väldigt osäkert på grund av corona så avbokade jag det.

Jag hade läst i tidigare reseberättelser att skolan delade ut ett fåtal bostäder runt om i Lissabon enligt först till kvarn principen. Jag hade extremt tur att jag var hemma och satt med telefonen i handen när jag fick ett mejl med rubriken ”Residences reservation at Técnico Lisboa”. Det stod att boendet skulle kosta runt €180 men ingen info om vad det var för typ av boende. Man skulle fylla i ett ansökningsformulär och jag tror att jag hade fyllt i formuläret ungefär två minuter efter att jag fått mejlet. Dagen efter kom ett mejl där det stod att alla boenden blivit tagna och så stod det tips på hur man kunde hitta boende själv. Jag tolkade mejlet som att jag inte blivit tilldelad boende men sen fick jag ett mejl över en månad senare som inleddes med ett ”Contratulations” för att sedan informera om att jag blivit tilldelad ett rum.

I augusti meddelade dock skolan att mina kurser kommer att vara mestadels på distans på grund av corona. Jag kom fram till att om jag ska plugga mycket hemma så vill jag ha en helt egen lägenhet. Det kändes även roligare att bo i stan istället för vid skolan om jag ändå inte kommer att behöva vara i skolan så ofta. Jag började kolla på airbnb och hittade en lägenhet på 50 m2 i centrala Lissabon. Då det är ganska dyrt med en egen lägenhet så bokade jag bara till slutet av oktober. Jag tänker att jag får researcha lite mer när jag är på plats så får vi se vart jag tar vägen sen.

Anna Iisakka
Hej! Mitt namn är Anna och jag läser mitt sista år på mastern miljöteknik och hållbar infrastruktur. Under höstterminen kommer ni att kunna följa mig under mitt utbyte i Portugal. Jag kommer att läsa på Instituto Superior Técnico (IST) i Lissabon och läsa kurser inom deras master environmnetal engineering. Här på bloggen kommer ni att få följa min vardag i en av världens äldsta städer mitt under en pandemi. Trots vissa restriktioner hoppas jag att kunna varva plugg med att njuta av solen, god mat och träning!