Montanejos och Calp

Bara fyra dagar in i min vistelse i Valencia stortrivs jag redan. Innan jag kom hit så hade jag läst om att det ska vara som ett billigare, mindre till storleken och mindre turistigt Barcelona, vilket stämmer rätt bra. Jag kommer garanterat ha det fantastiskt här. Lägenheten jag bor i ligger i anslutning till den stora avenyn Avenida de Blasco Ibañez som ligger nära Valencias två stora universitet, UV och UPV, och är som ett centrum för studentlivet i Valencia. Längs med gatan finns det massvis av restauranger, barer och nattklubbar (som dock inte är öppna för tillfället). Som om det inte kunde bli bättre ligger lägenheten dessutom i den ände av avenyn som är närmast stranden, så när jag är hemma är det bara en tio minuters promenad emellan mig och bad i ett varmt Medelhavet. Hittills har jag hunnit med att vara på stranden några gånger, testat några restauranger och barer, och svängt förbi IKEA för några saker till rummet.

När jag planerat inför utbytet så har jag hela tiden haft planer på att utforska stora delar av Spanien och vissa länder runtomkring. På grund av pandemin har delar av planerna lagts på is, och fokus för tillfället lagts på regionen Valencia ligger i, Comunidad Valenciana. En bra möjlighet att göra det på är dagsutflykter som anordnas över helgdagarna av flera olika bolag i staden, för mellan 15€ och 20€. I regel ingår bussresa till området, samt guide till hiken (eller vad nu fokuset är för turen). Hittills har jag hunnit med att åka på två, och fler kommer det bli. Förra helgen åkte vi till Montanejos, ett naturområde 1,5 timme norr om Valencia, för att en hike och bad i floden som rinner därigenom. Det var en rolig dag, med fina vyer!

Fint vatten i början av hiken!
Vattnet från ovan!
Vatten som sprutar ut från berget och skapade en fin regnbåge! Kanske någon typ av kraftverk?

Nu senaste helgen var ännu bättre. Den gången åkte vi till Calp, med en hike uppför Penyal d’Ifac som huvudattraktion. Hiken upp tog ca 1,5 timme och utsikten var fantastisk! Där nere såg man det kuperade landskapet, staden Calp, stränderna med det turkosa vattnet och det blåa Medelhavet. När vi sedan kommit ner så var vi några timmar på en fin stenstrand med otroligt klart vatten.

På väg uppför Penyal d’Ifac!
Ser ni vattnet? Sanslös färg.
Så otroligt klart vatten nere vid den lilla stenstranden.

Under tiden på stranden så var vi några som pratade om hur konstigt och overkligt det är att bo på ett ställe med sånt här så nära. För första gången i mitt liv så behöver jag inte tänka på att jag ska hem till Sverige om en vecka igen, utan kan åka till samma strand igen om en månad om jag skulle vilja. Vilken lyx det är.

Eric Wieselblad
Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.