Utbytesprocessen del 1 – Ansökan

Är det inte jobbigt att söka? Hur gör man med kurser? Hur hittar man boende? Hur går ekonomin ihop? Det kan kännas svårt och komplicerat att söka utbyte, och så kände även jag! Därför tänker jag guida er igenom min process, steg för steg, med tips om hur man kan tänka och hur det faktiskt går till.

Vart ska jag åka?

Kanske är det den vanligaste frågan. KTH har ju utbytesavtal med många universitet världen över – vissa mer nishade än andra. Ni vet ju om att jag först planerade att åka till Lissabon, och det var egentligen ingenting jag hade tänkt på själv, utan det var min skolas (EECS) utbyteskoordinator som tipsade om Lissabon då han ansåg att det skulle passa mitt program väldigt bra. Så det är mitt första tips – våga fråga din utbyteskoordinator om tips och hjäp med val av universitet. De vet lite mer om universitetens inriktningar och även om praktikaliteter runt omkring.

När jag valt univeristet, hur ansöker jag?

Detta var kanske det enklaste steget av alla, KTHs ansökan utbytesstudier görs en gång om året, den öppnar sista veckan av november och sista anmälningsdag är 15 december. Ansökan görs via ansökningssystemet Mobility Online, där hela utbytesprocessen hanteras. I det första steget behöver du bara ladda upp en bild på dig själv och formulär med en preliminär kursplan där du motiverar ditt val av kurser på utbytesuniversitetet som passar ditt program på KTH. Eftersom att det bara är preliminära kurser kan du ändra det under ansökningspricessens gång, men kom ihåg att de ska bli godkända av KTH och om du har några obligatoriska kurser ska de godkännas för tillgodoräknande.

Jag kollade upp detta innan med programansvarig, så att jag inte behövde oroa mig för att läsa kurser som inte skulle gå att tillgodoräkna i min examen.

Länk till KTHs information om utbytesansökan

Jag tyckte att själva systemet för ansökan var lite krångligt att använda, men den visar vilka steg du har kvar innan allt med utbytet är klart.

Beroende på vart du åker någonstans ser processen självklart annorlunda ut. Vissa länder kräver ju visum och annat som kan vara lite klurigt att trixa med, men kom håg att andra studenter har gjort det innan dig – det går! Just Danmark kanske är ett av det enklaste länderna att åka till just för att det ligger i EU, dock behövde vi ansöka om Erasmus-stipendium (det kommer ett inlägg om det!) och det var några vändor med förvirring. Dock värt det, såklart!

Såhär ser systemet ut

Här kommer mina top-5 tips:

• Börja i tid
  • Våga fråga din utbyteskoordinator om tips på universitet
  • Kolla upp att det finns intressanta kurser du vill läsa och eventuellt kan tillgodoräkna
  • Tänk på vad syftet med just ditt utbyte är, och var beredd att kanske kompromissa med andra saker.
  • Gör det, det är inte så mycket administrativt som man kan tro!
Elin Forsberg
Hej! Jag heter Elin Forsberg och jag läser mitt sista år på Medieteknikprogrammet med master i Interaktiv Medieteknik på KTH. Under hösten ska jag, och mina två vänner, studera på Danmarks Tekniske Universitet i Köpenhamn och ni ska få följa med. I bloggen kommer ni att kunna läsa om utbytesprocessen, samt hur det är att både plugga och leva i Köpenhamn. Ni kommer självklart även få följa med i min vardag när jag fördjupar mina kunskaper inom design och innovation.

En kommentar till “Utbytesprocessen del 1 – Ansökan”