Var min plan verkligen Portugal?

När jag i december skickade in min ansökan om att åka på utbyte så var mitt förstahandsval att åka till Bangkok. Lissabon var faktiskt inte ett alternativ som jag hade med i min ansökan. Jag blev antagen till Chulalongkorn University i Bangkok och började planera för boende och visum. Jag backpackade i Sydostasien 2017 vilket jag har längtat tillbaka till sen dess. Jag började planera med Adam och ett par kompisar att åka transsibiriska järnvägen, resa genom Vietnam, för att sedan avsluta i Bangkok lagom till min skola började. På helgerna skulle jag lägga tid på att återuppta mina dykkunskaper från 2017.

Dykning vid ett vrak (därav dålig sikt) i Thailand 2017.

Sen kom corona i mars och kort där efter besked om att universitetet inte kommer att ta emot utbytesstudenter under hösten. Tur i oturen hade KTH några reservplatser till universitet i Europa som fortfarande hade ansökningstiden öppen. Jag kollade snabbt in de olika alternativen och kom fram till att Lissabon verkade vara ett bra alternativ, härlig stad vid havet och terminstiderna passade bra! Här kan man läsa om alla utbytesuniversitet som KTH samarbetar med. Ett tips är att läsa tidigare studenters reseberättelser som finns under respektive universitet för att se om någon från samma program varit på utbyte där tidigare. Har flera varit där innan så finns det med största sannolikhet lämpliga kurser. Ingen från miljöteknik och hållbar infrastruktur hade åkt till universitetet som jag ansökte till i Bangkok så där fick jag undersöka att det fanns relevanta kurser själv på skolans hemsida.

Idag, en vecka innan avresa så känns det väldigt bra att det blev just Lissabon. Det är lite närmre Sverige vilket känns tryggt under rådande omständigheter och det är dessutom lättare för vänner och familj att komma på besök.

Hej! Mitt namn är Anna och jag läser mitt sista år på mastern miljöteknik och hållbar infrastruktur. Under höstterminen kommer ni att kunna följa mig under mitt utbyte i Portugal. Jag kommer att läsa på Instituto Superior Técnico (IST) i Lissabon och läsa kurser inom deras master environmnetal engineering. Här på bloggen kommer ni att få följa min vardag i en av världens äldsta städer mitt under en pandemi. Trots vissa restriktioner hoppas jag att kunna varva plugg med att njuta av solen, god mat och träning!