Hoppa till innehåll

Varför Köpenhamn?

Varför åker ni till Köpenhamn, när ni kan åka till Singapore?

När allting stod klart att jag skulle åka till Köpenhamn på min utbytestermin och jag berättade detta för folk i min omgivning så fick jag ofta frågan om varför jag valde Köpenhamn när det finns skolor över hela världen som jag skulle kunna åka till istället. Sanningen är den att jag och mina två kompisar Lovisa och Evelina hade funderat på, och till och med påbörjat en ansökan till, att studera i Lissabon under våren 2019. Dessvärre hade vi väldigt många obligatoriska kurser den terminen, och det var svårt att hitta motsvarande kurser på universitetet i Lissabon. Hade jag åkt dit hade jag antagligen behövt läsa några av de kurserna i efterhand och just där och då kändes det lite motigt. Jag antar att det är vanligt att känna så är det gäller just utbytesstudier, men nu när jag närmar mig slutet av min utbildning kan jag ändå säga att det hade känts helt okej att ha några kurser kvar att läsa. I värsta fall tar det ett halvår extra, eller lite extra kraft under en kort period, vilket egentligen är försumbart när utbildningen är 5 år lång. 

I alla fall, det blev inget utbyte då för oss, och ett år senare, hade mina planer på en eventuell utbytestermin fortfarande inte blivit något mer än vaga. Det är då Evelina berättar att hon tänker åka till Köpenhamn på utbyte under sin sista hösttermin, ”ska ni inte med?”. Eh jo, varför inte! Så här sitter vi nu, i en stad inte mer än 66 mil ifrån Stockholm men som ändå känns helt annorlunda. 

Varför blev det då Köpenhamn? 

Var det på grund av att skolan här liknar KTH i upplägg och utbud? – Ja

Var det på grund av att vi går vårt sista år och därmed ville bo i en storstad som liknar Stockholm istället för att vara i “semester-mode” i en varm stad i Asien? Ja.

Var det på grund av att Köpenhamn känns så underbart europeisk med ändå ligger i Norden? Ja.

Var det på grund av att vi alla tidigare har spenderat tid i Köpenhamn och älskar varenda sekund av det? Ja.

Var det på grund av att Evelina kommer ifrån Skåne och ville vara närmare sin familj under några månader? Ja.

Nu i efterhand var det ju tur att vi valde att åka till ett land i Europa, många har ju tyvärr inte kommit iväg på sina utbyten i år, men jag är också väldigt glad över att vara just i Köpenhamn.

Elin Forsberg
Hej! Jag heter Elin Forsberg och jag läser mitt sista år på Medieteknikprogrammet med master i Interaktiv Medieteknik på KTH. Under hösten ska jag, och mina två vänner, studera på Danmarks Tekniske Universitet i Köpenhamn och ni ska få följa med. I bloggen kommer ni att kunna läsa om utbytesprocessen, samt hur det är att både plugga och leva i Köpenhamn. Ni kommer självklart även få följa med i min vardag när jag fördjupar mina kunskaper inom design och innovation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *