Covid – nya regler

Portugal har haft en kraftig ökning som de flesta längder i Europa har just nu och vi får se hur det utvecklar sig. Än så länge är mina lektioner på torsdagar och fredagar fortfarande på plats i skolan och det fungerar fortsatt bra med en mix av lektioner på campus och distans.

Under helgen som kommer så inför Portugal ett förbud mot att resa mellan kommuner. Syftet är att förhindra smittspridning under långhelgen och förbudet gäller från fredag till tisdag. Detta betyder att det inte blir någon dykning för mig i helgen och på något sätt så känns det som att det var ödet då jag har ganska mycket plugg..

Imorgon införs även en lag om att man måste använda munskydd på allmänna platser där man inte kan hålla ett avstånd på 2 meter. Om jag inte har fel så blev det för någon dag sedan en rekommendation medans från och med imorgon blir det alltså en lag och man får böter om man inte håller det.

Jag tänker att det nog är bäst att ha på sig munskydd hela tiden från och med imorgon så länge det inte är supertydligt att ingen är i ens närhet. Om man går på gatan är det omöjligt att hålla 2 meters avstånd om man möter någon. Om man ska hålla på att ta av och på det hela tiden så är risken stor att det glöms, så lika bra att behålla det på. En fördel med att ha munskydd hela tiden är att man förhoppningsvis inte glömmer det hemma! Det har hänt x antal gånger och jag har hunnit blandade avstånd från hemmet. Då har det bara varit att vända om eftersom man inte kan gå in och köpa ett munskydd utan ett munskydd haha..

Nu får vi verkligen hoppas att vi snart har nått toppen och att smittspridningen slutar att öka. Glöm inte att tvätta händerna (och jag glöm inte munskyddet) så hörs vi snart!

Anna Iisakka
Hej! Mitt namn är Anna och jag läser mitt sista år på mastern miljöteknik och hållbar infrastruktur. Under höstterminen kommer ni att kunna följa mig under mitt utbyte i Portugal. Jag kommer att läsa på Instituto Superior Técnico (IST) i Lissabon och läsa kurser inom deras master environmnetal engineering. Här på bloggen kommer ni att få följa min vardag i en av världens äldsta städer mitt under en pandemi. Trots vissa restriktioner hoppas jag att kunna varva plugg med att njuta av solen, god mat och träning!