Hur väljer man land och universitet för utbytesstudier?

Jag tänkte skriva lite tips om hur man kan tänka när man väljer utbytesuniversitet. Börja med att funder över vad som är viktigt för dig under utbytet. Här nedan har jag listat tre frågor som man kan ställa sig för att komma fram till vad som kan vara viktigt:

– Vill du åka till ett land som pratar engelska?
För mig var det inte viktigt att engelska var huvudspråket i landet men det var en förutsättning att undervisningen var på engelska. Kan du redan ett annat språk än engelska kanske du vill åka till ett land som pratar det språket och till och med att undervisningen sker på det språket.

– Vill du åka långt ifrån Sverige eller hålla dig inom Europa?
För mig hade det inte så stor betydelse vart i värden jag åkte mer än att jag ville till ett varmare klimat än Sverige. Fundera även över om du vill åka till ett land där saker fungerar liknande som i Sverige eller vill du uppleva något helt annat?

– Har du något intresse som du skulle vilja syssla med under utbytet?
Något som jag såg fram emot med att åka på utbyte var att få in dykning i min vardag. Därav sökte jag mig till ett land med möjlighet till just dykning. Detta var nog min största prioritet.

När man har svarat på dessa frågor kan man klicka här för att se vilka universitet som KTH samarbetar med och läsa mer om de länder och universitet som uppfyller dina krav. Ett tips som jag tidigare skrev om är att läsa om någon från samma program varit på utbyte där förut då det i sånt fall förmodligen finns kurser som passar ditt program. Annars är det upp till en själv att kolla upp så att det finns kurser som passar via universitetens hemsidor (detta kan ta tid!). Titta en extra gång på undervisningsspråk och så att terminstiderna inte blir ett problem.

Hittar man flera universitet som passar och att det blir svårt att välja så kan man fundera över vilken av ovanstående frågor som är viktigast. För mig var det att undervisningen var på engelska och att jag kunde dyka. Om jag minns rätt så får man välja upp till fem universitet i sin ansökan. Man måste ange en preliminär kursplan för de tre första valen. Det kan även vara bra titta om univesitetet har något betygskrav och vilka nomineringspoäng som krävts från KTH tidigare år. Se till att i alla fall det univesitetet du lägger som sista alternativ inte har skyhöga betygskrav om du inte är säker på att du kommer att uppfylla kraven.

Slutligen vill jag tipsa om att läsa Elins inlägg där hon skriver om första delen av ansökningsprocessen.

Trött (gick upp 06.00) men taggad på första dyket i Portugal. Mer om dykningen kommer i ett eget inlägg 🙂

Hej! Mitt namn är Anna och jag läser mitt sista år på mastern miljöteknik och hållbar infrastruktur. Under höstterminen kommer ni att kunna följa mig under mitt utbyte i Portugal. Jag kommer att läsa på Instituto Superior Técnico (IST) i Lissabon och läsa kurser inom deras master environmnetal engineering. Här på bloggen kommer ni att få följa min vardag i en av världens äldsta städer mitt under en pandemi. Trots vissa restriktioner hoppas jag att kunna varva plugg med att njuta av solen, god mat och träning!

En kommentar till “Hur väljer man land och universitet för utbytesstudier?”

Kommentarer är stängda.