Långhelg i Granada – del 1

Förra måndagen, den tolfte oktober, firades den ena av två nationaldagsfiranden man har i Spanien, Fiesta Nacional de España. ”Vadå två nationaldagar?” tänker ni säkert, och det är såklart en rimlig fråga att ställa sig. Den tolfte oktober firas faktiskt för det datum som Cristóbal Colón, mer känd i Sverige som Christofer Columbus, gick iland i Nordamerika 1492. Den dagen har länge firats som Día de la Hispanidad (De spansktalandes dag), och valdes som nationaldag 1981 då dagen redan var en röd dag och viktig för spanjorerna. Den döptes 1987 om till det nuvarande namnet i samband med att de introducerade den andra nationaldagen, Día de la Constitució. Den dagen firas till ära av demokratin i Spanien.

Som att det inte vore nog så har Comunidad Valenciana sin egen ”nationaldag” också, Día de la Comunidad Valenciana, som passande nog var på fredagen den nionde oktober, så en tvådagarshelg blev till fyra dagar, och en resa till Granada planerades med åtta kompisar! En ville med pool bokades, två bilar hyrdes, och vi åkte iväg tidigt lördag morgon. Lördagen gick till att checka in och handla mat, och vi hade en trevlig grillkväll i villan.

På söndagen drog vi ut i den stora nationalparken Parque Nacional Sierra Nevada för att vandra! I Sierra Nevada finns iberiska halvöns högsta bergstopp, Mulhacén med 3 478 meters höjd, och faktiskt en skidort. Målet var från att bestiga denna topp, men när vi började göra research insåg vi att det var ca 24 kilometers vandring för att nå dit, vilket var lite väl mycket för den här gången. Istället hittade vi en vandringsled på 16 kilometer via en topp vid namn Trevenque. Vi prickade in en dag med perfekt väder (i och för sig svårt att inte göra det här) och vandringen var perfekt, med en blandning av lite tekniska utmaningar och lättare partier, och hela tiden med vacker utsikt. Se bara själva.

Hike1
I mitten har vi målet för vandringen!

Hike2

Hike3
8-9km in i vandringen, på Trevenques topp!

För att inlägget inte ska bli för långt så pausar jag här, och du får återkomma imorgon för att se vad vi gjorde vår sista dag i Granada!

Eric Wieselblad
Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.