Träffa andra människor

Något som jag tror alla funderar över inför att åka på utbyte utan någon som man känner, är om det är enkelt att träffa andra människor. I skolan i fredags fick jag höra av en lärare att det på grund av corona är ungefär en femtedel utbytesstudenter nu jämfört med i normala fall. Jag upplever dock inte att det är något problem att träffa studenter. Första veckan ordnade Student Support Unit (NAPE) olika aktiviteter, allt ifrån corona-anpassade middagar, surflektioner och rundvandringar på campus och i staden. Man kan även köpa ett studentkort hos Erasmus som anordnar olika aktiviteter och resor under hela terminen. Jag tror att kortet kostar 20€ och sen betalar man för varje aktivitet som man vill vara med på. Bokar man in sig på en pubrunda brukar det ingå lite öl eller annan dricka så att man får valuta för pengarna.

Jag har dock inte varit med på några Erasmus aktiviteter än, utan jag har träffat mest folk via föreläsningar/grupparbeten i skolan. Mina helger har jag spenderat på Dive Club Cipreia i Sesimbra som ligger cirka 40 minuter från Lissabon med bil eller buss. Där har jag först och främst dykt men jag har även kunnat hänga där och pluggat mellan/efter dyk.

Jag upplever att folk är väldigt öppna och att det absolut inte är något problem att hitta på saker. Antingen via någon organisation som Erasmus eller via egna intressen. Alla är såklart olika och hur nervös man blir inför att prata med en ny person kan ju variera. Jag tror att det är bra träning att prata mer med folk runt omkring sig. Åker man på utbytestermin så är nog de flesta man träffar ute efter äventyr likt dig. Hänger man på ett ställe fler gånger, som jag gjorde på dykcentret, så frågar folk tillslut vad man gör där, haha. Till slut blir man ba’ en i gänget!

Anna Iisakka
Hej! Mitt namn är Anna och jag läser mitt sista år på mastern miljöteknik och hållbar infrastruktur. Under höstterminen kommer ni att kunna följa mig under mitt utbyte i Portugal. Jag kommer att läsa på Instituto Superior Técnico (IST) i Lissabon och läsa kurser inom deras master environmnetal engineering. Här på bloggen kommer ni att få följa min vardag i en av världens äldsta städer mitt under en pandemi. Trots vissa restriktioner hoppas jag att kunna varva plugg med att njuta av solen, god mat och träning!

2 reaktioner till “Träffa andra människor”

1. Hej Anna!

Vad coolt att du kan både syssla med intressanta aktiviteter och hänga med föreläsningarna. Jag funderar på om man får Erasmus stipendiet nu i corona tider med tanke på att man inte är 100% på campus. Vet du hur det fungerar?

Tacksam för ett svar.

Kevin

2. Hej Kevin!
    Jag fick ett mail inför mitt ubyte att stipendiet betalas ut så länge det finns en möjlighet att åka iväg till utbyteslandet och att man åker iväg. Även om en del av utbildningen inte är på campus så räknas det fortfarande som att man är iväg på den fysiska mobiliteten och därför får man stipendet som vanligt. Man får inget stipendie om man väljer att utföra utbytet helt på distans från Sverige. Du kan maila erasmus-plus@kth.se om du vill höra vad som gäller inför kommande utbyten.
    Allt gott! Anna