Utbyte i pandemins Spanien

Hela sommaren grubblade jag över huruvida jag skulle åka till Valencia eller inte på grund av covid-19-pandemin, så pass länge att jag inte köpte flygbiljett förrän ca 1,5 vecka innan jag skulle vara här nere. Trenden var negativ vid tillfället, och tanken av att åka ner till Spanien för en lockdown lockade inte mycket. Jag bestämde mig för att åka, och efter lite drygt en månad i Spanien tänkte jag berätta lite om hur livet är här nere.

För det första är det är flertalet restriktioner och åtgärder som gäller här. Den mest noterbara och som man märker av hela tiden är dessa:

• Munskydd – Krav på munskydd på alla offentliga platser. Det finns egentligen bara fyra tillfällen då du inte behöver munskydd, vilket är när du är hemma, är på stranden, idrottar och när du äter eller dricker något.
  • Folksamlingar – När du t.ex. sitter på en bar, är på stranden eller är hemma hos någon så får man max vara sällskap på 10 personer.
  • Handsprit – Varje affär eller restaurang måste ha handsprit vid entrén och utgången, för att förhindra att folk kontaminerar t.ex. varor i livsmedelsbutiker. Det finns även på flera ställen andra ställen, t.ex. inom kollektivtrafiken.
  • Begränsade öppettider – Restauranger och barer stänger vid 01, samt nattklubbar har helt stängt. Även andra affärer och aktiviteter har begränsade/varierande öppettider.

Ser man till hur restriktionerna har varit i Sverige så är det inte jättemånga skillnader. Skillnaden, och den är i och för sig inte så liten, är munskydden. Det har varit en omställning och tagit tid att vänja sig, men numera har det nästan blivit vardag. Det är dock ibland fortfarande svårt att komma ihåg att ta med munskyddet när du går hemifrån. Nästan varannan gång jag ska ut får jag vända i trapphuset för att hämta det på mitt rum. En gång hann jag till och med gå 5–10 minuter utan det på väg till mötesplatsen innan en hike. Som tur var så var det supertidigt på morgonen så jag mötte ingen på vägen, plus att jag hade ett extra i ryggsäcken så jag slapp vända tillbaka. Tror aldrig att jag kommer vänja mig så pass att jag inte glömmer det… Det jobbigaste med munskydd har dock varit kombinationen med värmen. Det blir otroligt instängt och svettigt under dem. Nu när den spanska hösten börjar ta sig hit så har det problemet eliminerats tillfälligt!

Sedan jag åkte har Spanien, liksom resten av Europa, fortsatt att ha en negativ trend. Hittills skulle jag ändå inte säga att det är något som märks av som boende här. Alla försöker anpassa sig efter hur livet behöver se ut nu, och ha så kul som möjligt utefter de restriktioner som finns. Precis som när jag kom till Gandia så löses det bra, och livet här just nu är precis lika bra som det var när jag kom hit i slutet av september. Hittills ångrar jag inte alls att jag åkte!

Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.