Utbytesprocessen del 2 – Val av kurser

Hur ska jag tänka när jag väljer kurser?

Det beror ju självklart på vilken situation du befinner dig i. Antingen har du några obligatoriska kurser du måste läsa och sedan tillgodoräkna på KTH, eller så har du som jag mestadels valfria kurser där valet är mer fritt. Det första fallet är lite klurigare än det andra, men oftast löser det sig. Det viktiga att komma ihåg är att försäkra sig om att poängen motsvarar samma poäng som på KTH. På DTU motsvarar 1 ETCS 1 HP, så det var rätt enkelt för mig att se till att jag skulle få ihop alla 30hp under terminen.

En annan viktig sak att tänka på, och undersöka lite mer noggrant än vad jag gjorde, är hur terminen ser ut på ditt utbytesuniversitet. Jag såg att terminen på DTU verkade sträcka sig över ungefär samma veckor som på KTH (alltså typ slutet av aug till mitten av jan), så när jag letade efter kurser så försökte jag få ihop till 30hp under de kurser som gick under höstterminen. Det jag missade var att DTU har ett särskilt upplägg där de även ger kortade (3 veckor), intensiva kurser i januari, och det är vanligt att man läser 3, max 4, kurser under hösten fram till jul, och sen 1 eller 2 kurser i januari. Hade jag vetat det hade jag antagligen inte haft  kurser parallellt som jag har nu, och om jag ska vara ärlig så är det många bollar i luften. Summa summarum – do your research.

Hur hittar jag rätt kurser?

DTU har en väldigt bra sida för kurssök, DTU Course Base. Där kan du filtrera på fritext, alltså något ämne du tycker är intressant, men också på nivå, avdelning osv.

Det viktiga att komma ihåg här är att kurserna som ges har färdiga ”scheman” där varje kurs (de som är 5hp) ges en halvdag i veckan: 8-12 eller 13-17. Kurser med 10hp ges två halvdagar i veckan. Det kluriga med detta är att du måste se till att dessa scheman inte krockar, så du kan inte söka två kurser som ges samma dag då även tentorna planeras att läggas under just dessa tider. DTUs kursadministration har alltså outsourcat schemakrocksproblemet till studenterna.

Hur ansöker jag om kurserna?

När du blir antagen till DTU får du ett inlogg och tillgång till skolmail och DTUs intranät – DTU Inside. Genom mail och intranätet får du information om kursregistrering när det är dags, de har ett speciellt system för det. Så det viktigaste är att du får tillgång till intranätet och din mail samt väljer kurser du ska gå i förväg, så att du vet vilka du ska registrera dig till när det är dags för registrering.

Jag tycker generellt att kurserna håller hög kvalitet, och de är väldigt måna om att (åtminstone på masternivå) bjuda in företag till samarbeten i projekten vi har, vilket är väldigt givande och roligt. Och kom ihåg, även om det kan kännas mäktigt att ta tag i allt kursstök så är det värt det! Och det är värt att göra en bra research, så att du kan slappna av när du väl är på plats på ditt utbyte!

Så glad över att få bo i den här !!vackra!! staden

Elin Forsberg
Hej! Jag heter Elin Forsberg och jag läser mitt sista år på Medieteknikprogrammet med master i Interaktiv Medieteknik på KTH. Under hösten ska jag, och mina två vänner, studera på Danmarks Tekniske Universitet i Köpenhamn och ni ska få följa med. I bloggen kommer ni att kunna läsa om utbytesprocessen, samt hur det är att både plugga och leva i Köpenhamn. Ni kommer självklart även få följa med i min vardag när jag fördjupar mina kunskaper inom design och innovation.