Att ta sig runt i Valencia

Valencia är en ganska stor stad, klart jämförbart med Stockholm både areamässigt och till invånarantal. Trots det så upplevs Valencia ganska litet, och det är att tacka hur lätt det är att ta sig runt. Kollektivtrafiken är väl utbyggd och planerat med både tunnelbana, spårvagn och buss för att ta sig mellan alla olika stadsdelar. Kostnaden ligger för alla färdmedel på 1.50€ för en singelbiljett, och lite billigare än så per resa om man väljer att köpa flera resor samtidigt. Till det finns det dessutom massvis med regionaltåg att ta om man vill ta sig till andra städer runt om i regionen, vilket jag till exempel använde mig av under spanskakursen i Gandía!

Sedan kommer det absolut bästa sättet att ta sig runt – Valenbisi, Valencias motsvarighet till City Bikes som finns i Stockholm. Valencia är generellt sett väldigt cykelvänligt då staden är i princip helt platt, och dessutom har väldigt många cykelbanor. Att det är cykelvänligt ser man på hur många Valencianos som har antingen en vanlig eller en elsparkcykel. Att det dessutom väldigt sällan regnar här, eller är kallt för den delen, gör ju att det nästan alltid är bra cykelväder! Det bästa av allt är dock priset. För bara lite drygt 29€ får man ett års tillgång till Valenbisi, alltså otroligt mycket billigare än kollektivtrafiken. Det enda man får akta sig för är att använder man cykeln mer än 30 minuter så kostar extra, men jag tror att jag bara varit nära den gränsen 3–4 gånger och över den en gång på nu tre månader i Valencia med flertalet cykelresor om dagen. Känner man att man närmar sig 30 minuters-strecket är det dessutom bara att lämna cykeln vid närmaste station och ta en ny.

En av campus Valenbisi-stationer!

Det finns flertalet olika appar som man kan ladda ner för att se var stationer finns, samt hur många cyklar och lediga platser respektive station har. Jag har laddat ner en vid namn Valencia Valenbisi, som funkar väldigt bra. Så här kan de se ut i appen en morgon på UPV:s campus Vera:

Det enda negativa är väl att cyklarna inte är av bästa kvalitet. Det märks att de har varit med om en del, och på vissa fungerar inte växlarna som normalt. Det är också lite störande att den andra av de tre växlarna är lite för lätt, medan den tredje är alldeles för tung. Alltså trampa supersnabbt eller kämpa för att få runt pedalerna. Hur som helst så är det saker man kan leva med i och med priset. Dessutom riktigt bra vardagsmotion!

Eric Wieselblad
Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.