Åk på utbyte!

Nu har utbytesansökan varit öppen i en halv månad, och jag hoppas att många av er som läser det här redan har börjat fixa eran ansökan! Om ni inte har det så har ni fortfarande gott om tid till att både påbörja och göra klart den. Jag hoppas också att ni redan har läst Elins tidiga inlägg om de första stegen i ansökningsprocessen, hennes lite senare om kursval, och även Annas nyligen publicerade, även det om ansökningsprocessen. Jag rekommenderar er verkligen att läsa dem då all information är bra information, speciellt när det kan vara rätt svårorienterat som här. Är ni fortfarande osäkra på om ni ska åka eller inte? Då tycker jag ni ska fortsätta läsa det här inlägget (vilket ni givetvis borde göra oavsett)!

Det är fullt förståeligt och rimligt att vara osäker och nervös inför att åka på ett utbyte. För de allra flesta är det första gången man åker utomlands på det här sättet – att man faktiskt flyttar till ett annat land. Dessutom sker det oftast på egen hand. Jag var själv nervös inför flera saker. Dock är möjligheterna med ett utbyte stora. För det första så får du möjlighet till att på ett väldigt praktiskt sätt, utan att behöva t.ex. pausa studier, utforska ett land, en region eller en stad som du kanske alltid velat till. Du kommer även förbättra dina språkkunskaper, framförallt i engelska, men även troligtvis i landets officiella språk. Som alltid när du utsätter dig för situationer som är obekväma så kommer du givetvis också utvecklas massor som person och människa!

”Tänk om jag inte får några vänner”. Just det vet jag att vänner på KTH har funderat på och varit oroliga över, men allas erfarenhet efter utbytet, inklusive min, är att den oron inte är nödvändig. Vänner kommer du garanterat få, då i princip alla är i samma situation som du. Alla är extremt öppna för att träffa folk! Många universitet har även någon typ av mottagning där du självklart kommer träffa massor av personer, som mottagningen på KTH. Just vänskaperna du får är också ett väldigt stort plus med utbytesstudierna – du kommer få vänner från flera olika platser i världen!

Som avslutning ska jag egentligen bara citera Elin från ett av hennes senaste inlägg: ”Om ni har den minsta tanke eller fundering över att åka på utbytesstudier – gör det!”. Så är det verkligen! Jag ångrar verkligen inte en sekund att jag åkte till Valencia och UPV, trots att det pågår en pandemi som påverkar mycket av studentlivet och studierna till det sämre. Jag är helt övertygad om att även ni som läser detta skulle ha en fantastisk tid, och definitivt inte ångra er.

Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.