Hoppa till innehåll

Ekonomi under utbytet

En fundering som jag hade innan mitt utbyte var vad det skulle innebära för kostnader, även om man som utbytesstudent inte betalar någon terminsavgift. Vissa skolor tar ut en administrativ avgift på vanligtvis under 1000 kr men jag behövde bara betala 2.03 euro till skolan för en obligatorisk försäkring. 

Faktum är att det inte är så mycket kostnader mer än resekostnaden till och från landet och levnadskostnaderna på plats. Levnadskostnaderna i Portugal är lägre än i Sverige så det är inget problem att klara sig på CSN eller hålla nere kostnaderna om man vill. För mig var det dykningen som kostade en del, men vilka fritidsaktiviteter och resor man gör bestämmer man ju själv utifrån sin plånbok. Om man vill resa mycket så kan det vara en god idé att spara ihop lite pengar inför man åker iväg. 

Om man åker på utbyte inom EU så kan man ansöka om stipendium som vanligtvis beviljas alla sökande. Det är olika mycket man får beroende på vilket land man åker till och exakt information om detta finns på KTHs hemsida, här. Man får det mesta av stipendiet innan man åker och resterande del när man kommit hem. Om man dessutom har möjlighet att åka tåg till sitt utbytesland inom Europa kan man även få upp till 2000 kr i ersättning för det. 

Något som är billigt i Portugal och dessutom väldigt gott är frukt 🙂

Hej! Mitt namn är Anna och jag läser mitt sista år på mastern miljöteknik och hållbar infrastruktur. Under höstterminen kommer ni att kunna följa mig under mitt utbyte i Portugal. Jag kommer att läsa på Instituto Superior Técnico (IST) i Lissabon och läsa kurser inom deras master environmnetal engineering. Här på bloggen kommer ni att få följa min vardag i en av världens äldsta städer mitt under en pandemi. Trots vissa restriktioner hoppas jag att kunna varva plugg med att njuta av solen, god mat och träning!