Restriktioner, restriktioner och restriktioner: Del 2

En tråkig vana det här, att uppdatera om nya hårdare restriktioner varje vecka. Den här gången så hann jag inte ens uppdatera om de senaste innan det infördes ytterligare några. Hur som helst, här är det senaste i restriktionsväg i Valencia.

I tisdags förra veckan kom beslutet om att alla restauranger och barer skulle stängas helt och hållet på torsdagen. En hård smäll då de restriktionerna som var innan redan kändes hårda och tråkiga med tanke på att vi äntligen skulle få ha lite ledigt och kunna njuta lite av livet i Valencia igen. Utöver det så får butiker bara ha öppet dagstid, förutom mataffärer, apotek och andra butiker som anses livsnödvändiga. Alla typer av idrottsfaciliteter stängdes också för allmänheten. Det enda positiva var att förslaget om utegångsförbud från åtta avslogs, så det från klockan tio kvarstår tillsvidare.

Så vi hade precis hunnit vänja oss vid det nya livet och ställa in oss på att detta var vad som gällde för ca två veckor framåt, när ett nytt pressmeddelande kom igår (söndag) med nya begränsningar. Den här gången har de nu begränsat alla sociala möten till max 2 personer när det är personer från olika hushåll, och mötena måste vara på allmänna platser. Man får alltså inte vistas i någon annans hem, oavsett om det är vän eller familj. Det beslutades också att det inte är tillåtet att lämna staden under helger.

Situationen i Spanien har som väntat blivit värre efter jul- och nyårsledigheten, och det är rimligt att man gör något för att begränsa det. Hur det görs är dock något som skapar frustration. Restriktionerna förändras minst en gång i veckan, och det kommer både från nationellt håll och från regionen, som heller inte alltid är i samklang. De snabba svängarna gör att samtidigt som livet blir tråkigare så behöver vi anstränga sig och lägga tid för att försöka veta vad vi får göra eller inte. Helt enkelt både extremt tråkigt och jobbigt. Nu får vi bara hoppas att situationen inte förvärras så att det i alla fall stannar här, och att det inte förlängs när vi närmar oss slutdatumet för de nuvarande restriktionerna, den femtonde januari.

Eric Wieselblad
Hej! Jag heter Eric Wieselblad och jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Energi och Miljö med inriktningen Hållbar Energiteknik. Den här hösten ska jag spendera i Spanien, på Universitat Politècnica de València, och här på bloggen kommer jag att dela med mig av mina upplevelser och intryck av utbytet i sin helhet. Jag kommer framförallt berätta om studierna och livet nere i Valencia, men även nyttig information kring processen inför och under utbytet.