Hoppa till innehåll

Stipendium för utbyten – del 1

Hallå där!

Är du sugen på utbytesstudier, men vet att det är dyrt att leva dit du vill åka? Om det är Europa du är intresserad av, läs då Signes Erasmus-inlägg! Om det däremot är utanför Europa så kan Erasmus-stipendium tyvärr inte hjälpa dig. Läs då vidare! Jag må inte vara expert på vilka stipendium som finns, men jag vet hur man ska gå tillväga för att hitta dem som passar just dig!

  • Är det lätt att hitta stipendium? Inte alltid! Det kan ta tid att hitta rätt stipendium. Anledningen är att det finns så många, vilket både har sina för- och nackdelar. Därför uppmanar jag er att spendera tid på att leta reda på de som passar just dig och ditt utbyte. När du (förhoppningsvis) väl får något så är det en himla bra timlön för tiden du la ner! Men kan man underlätta denna process? Ja! Vilket leder oss till nästa punkt:
  • Vilka sidor kan man använda för att hitta stipendium? Jag använde https://www.globalgrant.com/ samt ”Stipendier.se” (vilken dock tyvärr verka ha lagt ner). Detta kostade mig uppemot tusenlappen totalt och gav mig ca 30 potentiella stipendium att söka. Utav dessa passade dock inte alla mig tillräckligt bra och vissa kände jag till sen tidigare, men jag valde ut och sökte omkring 5-10 st av dessa; t.ex: https://www.sverigesingenjorer.se/medlemskap/allt-om-medlemskapet/stipendier/. Eftersom jag lyckades få några stycken av dessa fick jag igen (med råge) det jag betalade. Enligt mig är det alltså lätt värt att betala för liknande tjänster!
  • Vad är viktigt att inkludera när man väl skickar in sina stipendiumansökningar? Kostnadsplan/budget, motivationsbrev och (ibland) CV samt rekommendationsbrev. Så lägg ner tid på dessa! Börja med att summera hur mycket du tror att du kommer behöva lägga på boende, mat, försäkringar samt flyg och subtrahera sedan CSN samt KTH-bidrag (för Nordamerika får man t.ex. ett stipendium på omkring 8000 kr från sin skola; läs mer här https://www.kth.se/student/program/utlandsstudier/utbyte/finansiering-for-utbytesstudier-1.993). Därefter skriver du ett bra och koncist motivationsbrev! Behöver du täcka försäkringskostnader? Vill du kunna vara social, åka med på anordnade aktiviteter och skaffa dig kontakter utomlands istället för att oroa dig för om du kommer kunna betala hyran? Skriv vad stipendiumet skulle betyda för just dig och din personliga utveckling!

Så vad väntar du på! Du må kanske tro att platser som USA är väldigt dyrt att åka på utbyte till, men med stipendiums hjälp kanske det till och med blir billigare än många andra destinationer!

Hoppas du lärde dig något, och kom ihåg att söka stipendium om (läs när) du ska på utbyte. Håll även utkik efter ”Stipendium för utbyten – del 2” som Iva kommer skriva!

Howdy! Mitt namn är Ludvig, jag läser mitt sista år på Teknisk Fysik (med master inom Teoretisk Fysik) och jag var våren 2020 på utbyte till the University of Texas at Austin och sommarjobbade 2019 på Caltech i Los Angeles. Denna vår kommer jag bjuda på återblickar från mitt utbyte och jobb, samt dela med mig av tips till alla som är sugna på att jobba/plugga utomlands. I synnerhet ni som vill åka till USA kan få bra tips av mig! Har ni specifika frågor till mig så kan ni ställa dem här: https://www.kth.se/student/program/utlandsstudier/fraga-en-student-om-utlandsstudier-1.954823