Hoppa till innehåll

How to: göra kursval inför utbytet

Hallo!

Eftersom det snart börjar bli dags att söka utbyte för er som vill iväg nästa läsår 22/23, så har jag försökt mig på att knåpa ihop en liten guide på hur man väljer kurser inför sitt utbyte. Förhoppningsvis kan den hjälpa er som ska söka nu, då jag försökt ta med det som jag hade velat veta när jag satt och krånglade med detta i flera dagar och nätter. Efter mina x antal ansökningar om att få åka på MFS och utbyte (pga Covid-19), så skulle jag vilja påstå att jag är något utav en ofrivillig expert på ansökningsprocessen.

  1. Börja med att kolla vilka obligatoriska kurser under terminen/året du måste läsa enligt KTH (alt. kurser du behöver läsa för behörighet till fortsättningskurser du kanske vill läsa när du kommer hem igen). Skriv ner dem, antal högskolepoäng och deras innehåll.
  2. I samband med punkt 1, kolla upp vad du har för möjlighet och hur många poäng du har för att läsa valfria kurser. Det är nog absolut smidigast att läsa många valfria kurser när man är iväg på utbyte då det inte är lika mycket krångel med att hitta specifika kurser som motsvarar KTH-kurser samt få de godkända.
  3. Kolla nu upp vad utbytesuniversitetet säger angående kursval, de kan ha vissa regler om vilka kurser du måste läsa eller inte får läsa. Vissa kurser kan ha kriterier på förkunskaper eller restriktioner på vilka studenter som får läsa dem. T.ex. har ETH kriterier på att man måste läsa 2/3 av sina credits inom den department man kommer att tillhöra under sitt utbyte, så för mig är det D-BAUG (Department of Civil, Environmental and Geomatic Engineering). Dock mailade jag om detta med D-BAUGs studiekoordinator på ETH inför mitt kursval, och fick då godkänt att jag kunde läsa 2/3 av mina kurser inom både D-BAUG och D-USYS (Department of Environmental Systems Science). Så våga fråga!
  4. Innan du börjar din egna sökning genom kursdjungeln, kolla igenom tidigare inlägg på Utlandsbloggen ifall det är någon som har åkt till just det universitetet du vill till och har läst bra kurser som den också tipsat om på bloggen. Kanske det till och med finns någon som läste samma program som du gör och kan ge dig perfekta kurstips.
  5. Hitta en kurskatalog för universitetet du vill till. Oftast finns det tydligt länkat på deras hemsida, men om inte: googla eller maila och fråga universitetets exchange office. ETHs kurskatalog hittar ni här. Där läggs kurserna upp väldigt sent för det kommande läsåret, så när du gör ditt kursval är det bara att kolla på tidigare läsår då kursutbudet oftast ser likadant ut. OBS kom ihåg att kolla kurser utefter rätt termin, t.ex. i Australien är den svenska höstterminen deras ”spring semester”.
  6. Nu är det dags att utforska kursutbudet! Börja med att hitta kurser som kan motsvara de kurser du skrev ner på punkt 1, både utefter kursinnehåll och antal poäng. Tänk på att det kan gå att läsa och kombinera 2-3 kurser på utbytesuniversitetet som tillsammans kan motsvara en obligatorisk kurs på KTH. Så läs noga på kursinnehållet. Därefter är det bara att gå loss, sök på nyckelord av intresse eller namn/innehåll på motsvarande relevanta KTH-kurser du vill läsa. OBS olika universitet använder olika begrepp som ”course” och ”credits” till olika saker, alltså ”course” är inte alltid = kurs (detta upptäckte jag varierade särskilt mellan olika universitet i Australien).
  7. Gör en Exceltabell med alla kurser du är intresserad av, antal poäng, schemalagd dag och tid, examinationsmomentens typ och tillfälle. På så sätt får du en bra överblick över vilka kurser som funkar ihop till ett vettigt schema, vilka som krockar, och vilka som kan strategiskt vara bra att välja för att inte ha för många med tenta samtidigt. T.ex. här på ETH behöver jag läsa 11 kurser för att få ihop 30 credits, vilket gjorde att jag verkligen behövde se till att de inte krockade och så att jag inte skulle ha 11 tentor på samma vecka i slutet av terminen. Till en början skrev jag ner många fler kurser än 30 credits bara för att ha alternativ ifall någon kurs skulle bli full eller inställd.
  8. Nu är det bara att fylla i kursvalsformuläret som KTH/utbytesuniversitetet vill att du skickar in, så är kursvalet klart!

Ytterligare tips:

  • Var inte rädd för att höra av dig till koordinatorerna på KTHs och utbytesuniversitetets exchange office! Att skicka iväg ett mail med några frågor är inte så läskigt, de vill gärna hjälpa till, och det kan framförallt underlätta så mycket att få direkta svar på frågor ni kanske annars spenderar timmar att fundera över eller leta svar på.
  • Ta inte första kursvalet så seriöst! Jag satt alldeles för stressad med mina första kursval med att leta kurser i oändlighet, men det är verkligen inte så allvarligt att du måste hitta exakt alla kurser du vill och faktiskt kommer att läsa när du är där. Det är mest till för att du ska kolla att det faktiskt finns motsvarande kurser till dina obligatoriska kurser och allmänt tillräckligt många kurser inom ditt studieområde för att du ens ska kunna/vara relevant för dig att åka på utbyte dit. Det är inte förrän du gör ditt officiella kursval efter att du blivit antagen på ditt utbyte som det är mer viktigt vilka kurser du skickar in.

Sådär, detta är nog min guide för hur man gör sitt kursval inför utbytet! Hoppas att den kan vara till hjälp, och det är bara att kommentera och fråga om det är något jag missat som du undrar över. Ciao!

Hej! Jag heter Victoria och påbörjar precis mitt femte och sista år på KTH på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö där jag läser mastern Teknik och hållbar utveckling. Under hösten kommer jag att åka på utbyte till ETH Zürich i Schweiz där jag ska läsa Environmental Engineering. Förutom att jag brinner för miljön och hållbarhet älskar jag att dansa. Innan jag började på KTH gick jag en fyraårig dansutbildning, så jag har jobbat en del som dansare parallellt med mina studier på KTH. Utöver det älskar jag musik, träning i alla dess former och att vara ute i naturen. Hoppas ni ska tycka det är kul att följa mig på mitt äventyr i Schweiz under höstterminen 2021!