Hoppa till innehåll

Milanos bästa pizza och pasta

Ciao!

Sedan jag kom ner till Milano igen har jag ätit förvånadsvärt lite italiensk mat. Istället har jag varvat en hel del asiatiskt med hemlagade försök till det jag vanligvis äter hemma. Ja, den här omgången fick allt från taco-krydda och brunsås, till knäckebröd och Marabou följa med i bagaget. Och nöjd är jag, för tydligen är det möjligt att föräta sig på både pizza och pasta, det verkar jag har gjort i alla fall.

Innan jag hamnade i stadiet av potatisens återkomst har jag såklart ätit en hel del Margheritas och pastarätter, till och med så många att jag med självförtroende vågar dela med mig av mina absoluta favoriter utan att göra en framtida gäst på någon av dessa restauranger besviken. Så, vart i Milano finns egentligen den bästa pizzan och pastan enligt mig?

Guldmedaljen gällande pasta går till…

Pasto – Laboratorio di pasta con cucina

På en anonym bakgata i närheten av Duomo ligger denna simpla restaurang som serverar pasta från mathimlen. Pastan är såklart hemgjord, valmöjligheterna få och rätterna enkla. På något sätt lyckades de ändå, i sin enkelhet, skapa magi av både tomat- och saffranspastan vi åt. Jag tackar min vän William för tipset, för även om det var jag som skulle vara Milano-experten när han var på besök var det han som kom med förslaget, och glad är jag för det!

 

Gällande pizza går guldmedaljen vidare till…

Auum!

Auum är världens bästa pizza-restaurang, belägen nära oss i Acquabella. Degen är lagom tunn, osten generös, kanterna perfekt gräddade och tomatsåsten sådär italienskt söt. Första gången jag blev tipsad om restaurangen var det av två italienska vänner, vilket såklart höjde mina förväntningar. Och jag blev inte besviken, tvärt om blev det startskottet för en utbyteslång vänskap, där Auum fått agera lunchkompis för flera av mina gäster, samt grädda en och en annan hämtpizza, till allt från frukost och lunch till middag och nattmat.

Hej! Mitt namn är Anja och jag läser femte året på Civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad. I höst intar jag sista året på min master inom Hållbar samhällsplanering och stadsutformning genom att för en termin byta ut KTH mot Politecnico di Milano i Italien. Under den här terminen kommer jag försöka leva ”La dolce vita” – med allt vad det innebär! Jag tänker fråga Italien vart den bästa pizzan, pastan och Gelaton egentligen finns, vilka stadsdelar som bevarat mest inspiration och historia, hur livet som student är och vad Milanos systerstäder har att erbjuda. Och de svar jag får kommer jag förmedla här på bloggen, i form av skilda inlägg och massvis med bilder. Hoppas ni vill följa med på min resa!