Hoppa till innehåll

Gracias por todos!

¡Bienvenidos al ultimo entrada en el blog!

Klockan 5:55 gick mitt sista flyg tillbaka till Sverige och nästan fyra timmar senare hade jag landat på Arlanda där min pappa väntade med bilen för att köra hem mig och min syster. Som tur är så går det numera direktflyg mellan Arlanda och Valencia vilket kommer vara perfekt för dom som vill ner och plugga på UPV.

Men det är med både sorg och glädje som jag äntligen befinner mig tillbaka i Stockholm. Sorg, för att jag kommer att sakna tiden, värmen och vännerna i Spanien. Men samtidigt glädje, för att jag fick uppleva detta, lära känna nya kompisar samt komma hem lite mer D-vitamin berikad än jag någonsin hade varit under en vanlig februarimånad.

Har det här verkligen hänt tänker jag nu? Har jag precis bott i ett annat land i nästan 6 månader, pratat ett annat språk än svenska och engelska till vardags och prövat leva efter en annan kultur?

En liten avstickare. Men nu när man har visat för sig själv att man klarar av att bo i ett annat land så börjar man såklart reflektera över saker som: vill jag doktorera/jobba/bo utomlands i framtiden? Vill jag flytta till Spanien? Vilka värderingar har varit/blivit viktiga för mig? Detta har fått mig att känna att jag har vuxit i alla fall.

Sen kan jag självklart rekommendera att åka ner till UPV under ett halvår eller bara plugga utomlands generellt. Jag har svårt att se att du kommer att ångra det.

Något jag hade velat göra om är mitt val av kurser. Kanske stuvat om så att jag läste fler kurser på engelska och färre kurser generellt. Det var såklart häftigt att läsa på spanska och lära känna många spanjorer. Men under ditt utbyte vill du testa på så många nya saker som möjligt, för det växer man också på!

Som ett avslut vill jag tacka några viktiga personer som jag har umgåtts med i Spanien med att dom fick svara på vad det bästa med Valencia var. Tack till er! Ni gjorde mitt utbyte till det bästa!

Och med tackar jag för mig <3

¡Hasta la vista!

Jhason, KTH, Iceland: ”My exchange semester in Valencia was a truly life-changing experience that I will never forget. From the moment I arrived, I felt welcomed and embraced by the vibrant and friendly city. What made my experience even more special were the friends that I made during my time there. Valencia wouldn’t be the same without them, they made my stay in Valencia unforgettable.
Valencia suited me perfectly. My personality matches with the laid-back lifestyle in Valencia, where the pace of life is relaxed and people take the time to enjoy the simple things. This way of life allowed me to fully immerse myself in the culture and experience everything Valencia had to offer.
The nightlife in Valencia was a standout aspect of my experience there. I had the opportunity to explore my love for reggaeton music, dancing and having a blast at various nightlife venues. The cuisine in Valencia, particularly the tapas culture, was a delightful treat for my senses. I relished the chance to try different types of food at an economical cost.
Another great experience was playing beach volleyball. This allowed me to meet new people and socialize with locals and other exchange students. The sunny weather and stunning beaches made this an unforgettable experience.
Finally, I want to mention the quality time I spent with my flatmates. They were a big part of my experience in Valencia and I cherish the memories we created together. We explored the city, cooked meals, and laughed together. Most importantly, they made me feel at home in Valencia ❤️”
Tony, KTH, Sweden: ”My exchange to Valencia has been rewarding in so many ways. Valencia helped me expand my social network and make friends from different countries in Europe, it gave me the opportunity to live in a foreign country for a long period where I could learn a new language, experience a new culture, study in a school with a variety of teaching techniques, do a lot of sports and last but not least enjoy food, drinks and the beautiful weather of Spain.”
David, Berlin, Germany: ”What I loved about Valencia was to get to know people from different countrys. The vibe until late in the night. Sit together, drink, eat, just have a nice community. The mix between locals and people abroad. The weather of course! And I really enjoyed the campus life. Sport, Coffee breaks, lunch and practice new languages”
Lisa, Karlsruhe, Germany: ”The best thing in Valencia was the weather for sure. Almost everyday you had blue sky and mild/warm/ hot temperatures (especially in summer). Also, finding friends from other countries was another great thing that I got out of the exchange ”
Carmen, Delft, The Netherlands: ”I think the people, but I guess everyone says that.
I never thought I would’ve met so many people. And everyone is so open and if you see them again you’d say hi even tho you only saw them once. I feel like the erasmus community is really nice and everyone is just kind to each other and takes others along so you meet others.
And besides Erasmus people also the Spanish people are super nice, like random ladies of the supermarket say cariño and corazón and stuff and they are also super opening and welcoming and supporting.
Hope that’ll do 🙂 otherwise I’d say the weather haha”.
Tack för allt Valencia! Gracias por todos

 

Hejsan! Jag heter Emil och är masterstudent på Medicinsk Bioteknologi. Just nu läser jag mitt femte år på Universitat Politècnica de València (UPV) via KTH:s utbytesprogram. Följ med mig i mitt bloggande där jag berättar om hur det är att leva och studera i Spanien! ¡Hasta luego!