Hoppa till innehåll

Mitt MFS – solkokare i Afrika

Vad är det som för mig till Kenya?

Jo det hela började med att jag hittade ett projekt via ingenjörer utan gränser om så kallade solkokare/solugnar och de hade samarbete med en organisation i Kenya där de framställer dessa. Det tyckte jag lät spännande för ett KEX-arbete så jag mailade och frågade om de kunde tänka sig att låta oss vara en del av det, som tur var ville de gärna ha med oss. Från tidigare studier har det tagits fram en ny modell av solugnar som ingenjörer utan gränser eventuellt vill implementera. Vårt jobb är att ta studien vidare genom att undersöka vilka material den kan byggas i, hur den skulle kunna tillverkas och hur mycket det skulle kosta att ta fram den. Detta ska vi göra med utgångspunkt att den ska kunna produceras i Kenya.

En solugn reflekterar solens ljus och riktar den till ett område som gör att det blir så varmt att man kan koka vatten, laga mat och baka i den. I dagsläget är det många som lagar mat över öppen eld och det utgör en hälsorisk för de som utsätts för röken varje dag. Att använda direkt värme från solen är en lösning som är bättre för hälsan, klimatet och är dessutom ett billigare alternativ.

Jag uppdaterar om hur det går för solugnarna senare under resan, stay tuned!

Hallå där! Jag heter Ida och under våren/sommaren ska jag iväg till Kenya på MFS och GDH!