Hoppa till innehåll

Uppkopplad och sammanlänkad

Årets julklapp har ofta varit digitala prylar – hörlurar, aktivitetsarmband, VR-glasögon eller robotdammsugare. Men på senare tid har det mer kommit att bli en protest mot det digitala.

År 2018 vann det återvunna plagget utmärkelsen, 2019 var det mobillådan – lådan som man kunde förvara sina mobiler i för att finna en stund av digital frihet. Något som kanske kan ses som något digitalt, men vars syfte ju var att komma bort ifrån det digitala. Och vad blev det i år? Stormköket – tillbaka till naturen. Så långt ifrån det digitala man kan tänka sig.

Även om det digitala för oss huvudsakligen är ett medium för att göra något annat, har det digitala på senare tid allt oftare kommit att stå i förgrunden och kanske till och med i vägen för det vi egentligen vill åstadkomma och att vi därför vill befria oss från den digitala tekniken när vi inte arbetar. Nu i covid-tider har detta blivit särskilt uppenbart. Vi är underförsörjda vad gäller personliga fysiska kontakter, vi är understimulerade i att uppleva och vara i naturen – vilket vi oftast är i den mörka novembermånaden – och snön lyser fortfarande med sin frånvaro.

Vi kan inte heller drömma om skidåkning eller reseupplevelser så som den omedelbara framtiden har tett sig i det senaste. Jag tror många drömmer om och ser julledigheten som ett tillfälle för digital detox, eftersom de digitala verktygen allt som oftast har kommit att associeras med arbete.

Men vi står nu inför en annorlunda jul. En jul där vi kanske kommer att få ompröva våra sociala umgängesmönster. En jul där kanske framför allt våra äldre släktingar och vänner som vi brukar umgås med kanske måste bli föremål för andra sätt att umgås. Betänk då det digitala som en möjlighet att få vara med, få ta del av, ett sätt att känna sig mindre ensam.

För en tid sedan när jag klev in i ett av mina barns rum kunde jag konstatera att ett pågående videomöte var igång. Inte så att det var ett pågående samtal – ingen var just då i rummen, men de var sammankopplade för utifall de skulle råka gå förbi varandra. Ett sätt att utöka det fysiska rummet med hjälp av det digitala rummet. En öppning för det informella mötet i stället för det planerade samtalet.

Tänk på detta såhär i juletider, då många, särskilt äldre, inte kan vara med. Man behöver inte alltid ha ett samtal, det kanske är tillräckligt att koppla ihop rummen, så utifall någon råkar gå förbi och mötas så kan man byta några spontana ord och därigenom minska ensamheten. Det digitala mötesrummet som vägen ur ensamhet på ett coronasäkrat sätt.