Hoppa till innehåll

Breda diskussioner och hållbara lösningar

Som tema för denna veckas blogg har jag valt två olika exempel på internationell samverkan inom hållbarhetsområdet.

Måndag och tisdag 27-28 september genomförde vi tillsammans med Tokyo universitet, Stockholms universitet och Karolinska institutet den fjärde gemensamma workshopen med temat hållbar utveckling.

Årets konferens täckte fem olika breda teman:  Hållbara biomaterial, utbildning och lärande för hållbar utveckling, avancerade matematiska beräkningar inom life science och strömningsmekanik, hållbara och resilienta städer samt hjärnan och framtidens samhälle. Nära 300 forskare och doktorander från dessa fyra lärosäten har deltagit via zoom för att dela forskningsresultat och diskutera möjligheter till samarbete i framtiden.

Jag skulle vilja säga att konferensen är ett utmärkt exempel på det som ibland kallas ”The New Normal” där vi verkligen drar nytta av den digitala kompetens som byggts upp för konstruktiva och viktiga samtal inom fem breda områden trots 7 timmar tidsskillnad och 8100 km avstånd. Konferensens fem teman visar dessutom på den bredd av hållbarhetsutmaningar som samlar dessa fyra lärosäten.

Mitt andra exempel är ett pågående samarbete med Valencias universitet (UPV). Över 100 svenska och internationella studenter på mastersprogrammet Hållbar Energiteknik jobbade under våren 2021 intensivt tillsammans i 19 grupper med hållbarhetsutmaningar och nya innovativa lösningar för Valencias campus. Efter kursen valdes i samråd med UPV de fem mest intressanta förslagen ut för att under fredagen den 24 september presentera dessa för en delegation från Valencia. Efter detta seminarium korades ett vinnande bidrag som om några veckor får möjlighet att lägga fram sitt förslag för ledningen för Valencias universitet. Kursen är ett utmärkt exempel på vad som brukar kallas utmaningsdrivet lärande men även ett bra exempel på hur vi kan samverka på distans med våra partneruniversitet.