Omställningen i fokus i Glasgow

Aldrig någonsin har fokus på ett internationellt klimatmöte varit så stort. Mycket av diskussionen på COP26 handlar om att omställningen mot ett klimatneutralt samhälle går alldeles för sakta. Kraftiga och snabba åtgärder nu är sista chansen att nå 1,5 gradersmålet.

En av stötestenarna är naturligtvis tillgång till nödvändiga medel för omställningen och målet är att säkra de 100 miljarder dollar per år som man redan har kommit överens om från OECD-länderna. En annan viktig fråga är hur man ska hantera handel av utsläppsrätter mellan olika länder.

Vad händer parallellt med COP26 på KTH? Vi ska självklart fortsatt vara ett föredöme som klimatsmart universitet, men framförallt generera nya forskningsrön och lösningar och fungera som en brobyggare för kunskap och attityder. KTH:s stora nationella och internationella nätverk är ovärderliga där klimat och hållbarhet är en central del av de samarbeten KTH driver. Av detta skäl kommer här fem aktuella aktiviteter där kommunikation och samverkan är centrala.

Climate Connect följer COP26
KTH samarbetar aktivt med flera universitet i Storbritannien och just nu deltar vi i en spännande aktivitet, Climate Connect, ledd av Strathclyde University i Glasgow. Målet med denna är att främja internationellt utbyte, utbyta erfarenheter men framför allt skapa större förståelse för att kopplingen mellan klimatförändringarna och andra hållbarhetsutmaningar ser väldigt olika ut i olika delar av världen. I detta projekt samverkar cirka 60 studenter och ungefär 25 doktorander och post-docs från sex universitet i Asien, Afrika, Nordamerika och i Europa. Denna grupp följer naturligtvis COP26 i Glasgow kritiskt och granskar det arbete som sker. Det ska bli spännande att följa detta unika projekt.

Möt våra forskare på fem olika seminarier
Här kommer tips för dig som vill möta några av våra forskare inom en rad av de områden som avhandlas på Cop26:

Co-Livingframtidens hållbara boende – 8 november
Kreativa och innovativa lösningar inom bland annat matlagning, social trygghet, energi, planlösning – ett spännande projekt i KTH Live-in Lab

KTH Sustainability Research Day – 9 november
På årets KTH Sustainability Research Day får du träffa forskare på KTH som söker lösningar för klimatomställningen, samt organisationer som samverkar med KTH om hur omställningen kan göras till verklighet.

Klimatsamtal 1: Så bidrar KTH-forskning till minskade utsläpp – 11 november
Ett spännande seminarium om framtidens sjöfart, hållbara byggnader och kolsänkor!

Klimatsamtal 2: Så kan våra klimatfotavtryck minskas – 12 november
Hur vi konsumerar, äter och reser påverkar hur mycket växthusgaser som släpps ut. Men hur ser egentligen våra klimatfotavtryck ut nu?

KTH Energy Dialogue – 18 november
Innovationsprocesser, energiforskning med genomslag och storskalig vindkraft är några av de ämnes som av handlas!

Missa inte dessa unika möjligheter att ta del av ny spännande och relevant forskning på KTH. Självklart fortsätter vi att följa vad som händer i Glasgow tillsammans med våra studenter i Climate Connect.