Porträtt

 • Sebastiaan klarar spelet om vårdflödena

  Publicerad 2016-05-11
  Han är jordbruksingenjör, före detta ljudtekniker och STH:s yngsta professor. Nu ska Sebastiaan Meijer optimera de logistiska flödena för Nya Karolinska med hjälp av spelprinciper.

 • Tvärvetenskaplig professor med känsla för struktur

  Publicerad 2015-01-28
  Nytillträdda professorn Örjan Smedby är radiolog med ett brinnande intresse för teknik och matematik. Nu byter han den medicinska miljön mot den tekniska. – Det innebär att jag får koncentrera mig på den del av forskningen som jag tycker är allra roligast, datorbaserade metoder att bearbeta bilder, säger han.

 • ”Medicinsk teknik får inte bara bli kliniska apparater”

  Publicerad 2014-12-16
  Professor Tore J Larsson brinner för bostäder anpassade för alla, oavsett ålder eller funktionshinder, och en vård och omsorg utformad utifrån patienten. - Den viktigaste medicinska tekniken handlar om kommunikationsteknik som ger patienterna det de behöver, säger han.

 • Hans söker svaret på sjukdomars gåtor i molekylerna

  Publicerad 2014-11-19
  Med hjälp av elektronmikroskopi undersöker Hans Hebert hur molekyler fungerar baserat på hur de ser ut. Målet är att förstå sambanden mellan struktur och funktion och i förlängningen kunna tillverka läkemedel som blockerar de processer som orsakar sjukdomar och tillstånd som smärta, allergi eller demens.

 • Hans modell ska minska antalet skalloperationer

  Publicerad 2014-11-11
  Genom simuleringar av hur hjärnan reagerar efter ett slag mot huvudet hoppas STH:s professor i neuronik Hans von Holst minska antalet operationer i framtiden. – Eftersom det görs många tusen neurokirurgiska operationer varje år kan detta få betydelse för ett stort antal patienter och anhöriga, säger Hans von Holst.

 • Tekniken, vården och meningen med livet

  Publicerad 2014-11-10
  I framtiden samarbetar sjuksköterskor och ingenjörer för att skapa en ny, hälsoinriktad vård i människors hem. STH:s nyaste professor frågar sig om vi själva är på väg att bli robotar och om det ligger ett egenvärde i att leva så länge som möjligt.

 • Metoder som ska förhindra hjärt- och kärlsjukdom

  Publicerad 2014-10-27
  Elira Maksuti har nu nått halvvägs i sin forskarutbildning. Tisdagen den 28 oktober höll hon sitt halvtidsseminarium och berättade om sin forskning om diagnosmetoder för hjärta och kärl. Medverkade gjorde även professor Nikolaos Stergiopulos från EPFL i Lausanne – en pionjär inom kärlmodellering och simulering.

 • David Larsson ny doktorand med bakgrund i mekanik

  Publicerad 2014-10-07
  David Larsson skrev sitt exjobb på STH och Medicinsk bildteknik i våras. Nu fortsätter han som doktorand i ett projekt som ska kombinera olika bildgivande system för bättre diagnoser.

Till sidans topp