Idrottsteknologi

Syftet med projekten inom idrottsteknologi är att hitta nya metoder och att utveckla nya verktyg och hjälpmedel för en bättre och mer effektiv träning för dagens och framtidens atleter.

Den enda genvägen till att bli en bättre idrottare är träning. Ihärdig, långsiktig och målmedveten träning. Men träning kan vara frustrerande. Den träning som ena året kapat två tiondelar för en hundrameterslöpare kanske resulterar i stressfrakturer i benhinnorna året efter. Ett OS-guld kan till nästa år oförklarligt förvandlas till torsk i kvalet.

Varje idrott ställer sina specifika krav på vilken sorts träning som i slutänden kan resultera i medaljer. Dessutom svarar ofta två idrottare helt olika på samma typ av träning. Tack vare framsteg inom fysiologi och biomekanik har vi idag en grov bild av hur kroppen fungerar och vilka krafter som krävs för att utföra en rörelse.

Men träning är fortfarande ett hantverk. Ingen kan redogöra för det optimala träningsprogrammet. Ingen känner till den optimala tekniken i längdhopp. Ingen vet hur man bäst förbereder sig inför en OS-debut på hög höjd. Ingen vet – men alla tror.

Målsättning

Målsättningen är att utveckla utrustning och analysmetoder som kan användas av idrottaren i dennes vardagliga träning. Idrottsforskning idag bedrivs ofta i laboratoriemiljö. Det vill vi ändra på. Vi vill att idrottaren ska kunna ta del av forskningsresultat även under träningspassen som bedrivs på en helt vanlig idrottsplats en kall och regnig onsdagskväll.

Innehållsansvarig:Kenneth Carlsson
Tillhör: Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)
Senast ändrad: 2017-09-11