Öppet hus

Är du nyfiken på vad som händer i Vetenskapens Hus?

Vetenskapens hus är en enhet på ECE-skolans Lärandeavdelning. Under en eftermiddag i augusti öppnar vi portarna för alla som är intresserade av att veta vad som händer innanför väggarna.

Den 30 augusti kl. 13-19 visar vi upp några nyutvecklade skolprogram och några som går varma varje termin. Du får också veta vilka fortbildningar som är på gång, möjligheten att se våra lokaler och möta oss utvecklare och besöksledare. Läs mer och se anmälan på www.vetenskapenshus.se/oppethus-30aug.

Teknikkonferens

Intresserad av teknikundervisning? Anmäl dig till TiS 2016

KTH arrangerar genom ECE den regionala teknikkonferensen TiS 2016 den 19 oktober. TiS står för Tekniken i skolan och konferensen är för:

  • förskollärare och lärare i alla skolformer från åk 1 t. o. m. gymnasiet
  • andra med intresse för teknikundervisning (även studenter och utställare)

Anmälningsperioden öppnade den 10 juni. Se mer på webbsidan för TiS 2016 på KTH

Intresserad av svensk högre utbildning och pedagogiskt utvecklingsarbete?

Läs reportage från konferensen NU 2016

av KTH Pedagogiska studentstipendiat 2016: Simon Edström

NYHETER

Nu erbjuder KTH Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)

ECE-skolan startar till sommaren 2016 en ny lärarutbildning. Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på 90 hp ger lärarbehörighet för undervisning på högstadiet och gymnasiet i ämnena teknik, naturvetenskap och matematik. Observera att sista ansökningsdatum 15 mars (kursstart juni 2016).

Läs mer om KPU på KTH här...

Exempel från pågående marknadsföringskampanj syns här till höger.

NYHETER

Festival där lärare inspirerar varandra

Med temat ”Illuminating Science Education” hölls för nionde gången festivalen Science on Stage, denna gång på Queen Mary University of London.
– Science on Stage är "för lärare av lärare". De får tar del av varandras experiment och sätt att lära ut, vilket berikar och utvecklar lärarnas egen undervisning, säger Anders Blomqvist, ansvarig för Science on Stage i Sverige.

NYHETER

Utbytena har påbörjats

Med utgångspunkten om ökat kunskapsutbyte och stärkta samarbeten mellan akademi och omvärld, drar projektet KLOSS AkUt nu igång med sina utbyten. Sex lärare från KTH kommer under hösten och vintern att vara ute på de tre företagen Scania, Ericsson och Saab.

Foto: Region Gotland

NYHETER

Viktigt att studera forskningen

Det behövs mer forskning om forskning och forskningspolitiken behöver bli mer evidensbaserad. Det var kontentan på seminariet ”Navelskåderi eller samhällsnytta?” som Lars Geschwind, universitetslektor vid ECE-skolan deltog i under Almedalsveckan.

Foto: Emelie Jerberyd

NYHETER

Scanias HR lär sig mer om KTH

Personalen på Scanias HR-avdelning har besökt KTH och fått lära sig mer om utbildningssystemet, vår programstruktur och fått en rundtur inne på hållfasthetsläras laboratorium.
– Rekrytering av ingenjörer är en viktig faktor för Scania så för att kunna stötta deras personalavdelning med att hitta de bästa studenterna har vi utvecklat denna aktivitet, berättar Sara Nyberg, pedagogisk utvecklare vid ECE-skolan som var med och ansvarade för besöket.

NYHETER

Personlig pedagog gör susen

Tänk om varje elev eller student kunde ha sin egen personliga lärare. Forskning vid KTH visar att det är möjligt via nätet – även för att bedriva högkvalitativ utbildning. 

I en färsk avhandling visar Stefan Stenbom hur personlig coachning över nätet kan användas på en bredare front för framtidens lärande i både grundskolan och för universitetsstudier.

NYHETER

Tunaskolan vann Teknikåttan

Tunaskolan 8C från Lund tog hem förstaplatsen i årets Teknikåtta, men det var jämt ända fram till sista frågan. I finalen stod det mellan klass 8B från Uppsalas musikklasser, 8C från Tunaskolan i Lund och klass 8B från Fryxellska skolan i Västerås. Riksfinalen hölls vid KTH i Stockholm.

NYHETER

Ny rapport om högre utbildning

Den högre utbildningen i Sverige har genomgått stora förändringar, vilket ställer den inför en ny situation. I en färsk rapport beskriver Eva Forsberg från Uppsala universitet tillsammans med Lars Geschwind vid ECE-skolan på KTH, hur förutsättningarna för att bedriva och sprida forskning inom området högre utbildning ser ut i dag.

Kroatiens utbildningsminister Vedran Mornar, ambassadör Anica Djamić och Mikael Cronhjort, pedagogisk utvecklare och programansvarig Civilingenjör och lärare. Foto: Emelie Jerberyd

NYHETER

Internationellt intresse för lärarutbildning

Vår lärarutbildning Civilingenjör och lärare väcker intresse även utanför Sverige. Kroatiens utbildningsminister och ambassadör var och besökte ECE-skolan för att få höra mer om utformningen av lärarutbildningen.

ECE-skolans kalendarium

ECE-skolans verksamhet

KTH Medieproduktion

Vi hjälper till med allt från inspelning av föreläsningar till produktion av forskningsreportage, marknadsföringsfilmer och 3D-visualiseringar.

Till sidans topp