Nyheter från ECE-skolan

 • KTH Biblioteket och Lärande omlokaliseras vid årsskiftet 2017/2018

  Publicerad 2017-12-27
  I samband med KTH:s nya skolorganisation som gäller från och med den 1 januari 2018, får verksamheterna på KTH Biblioteket (KTHB) och Lärande nya organisatoriska hemvister. Biblioteket blir en avdelning på Universitetsförvaltningen (UF) och Lärande blir den sjunde institutionen på Skolan för industriell teknik och management (ITM). Aktiviteterna fortsätter som vanligt, även om Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande (ECE) upphör som organisatorisk skolenhet.

 • Nyhetsbrev från Vetenskapens Hus: december 2017

 • Nyhetsbrev från Vetenskapens Hus: november 2017

 • Två forskningsprojekt om lärande

  Publicerad 2017-11-10
  Kan en ökad medvetenhet om den känslomässiga aspeketen av lärandet hjälpa studenterna som utbildar sig till läkare och lärare i deras yrkesutövning? Och hur främjar praktiska aktiviteter lärandet?

 • Nyhetsbrev från Vetenskapens Hus: oktober 2017

 • KTH söker en ung forskare till Stockholm International Youth Science Seminar 2017!

  Publicerad 2017-09-06
  Är du en ung forskare mellan 18 och 24 år? Vill du få chansen att träffa några av världens främsta unga forskare och presentera ditt forskningsprojekt vid det prestigefyllda arrangemanget Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS)? KTH söker nu en kandidat inför årets SIYSS som går av stapeln under Nobelveckan 4-11 december. Ansök senast den 17 september.

 • Välkommen att ta del av KTH:s forskning

  Publicerad 2017-09-04
  Hur kan alger bidra till att minska vår klimatpåverkan och vårt beroende av fossila råvaror? Är Vetenskapsförnekelse på frammarsch i miljöpolitiken? Och hur kan man effektivisera stadsodling inomhus? Detta är några frågor som tas upp i en populärvetenskaplig föreläsningsserie på KTH Biblioteket som bjuder in anställda, studenter och allmänhet att ta del av KTH:s forskning. Föreläsningarna hålls vid lunchtid i Sydöstra Galleriet på KTHB Campus. Först ut är Fredrik Gröndahl, Vatten- och miljöteknik KTH som ska berätta om projektet Seafarm, onsdagen den 20 september 2017.

 • Välkommen till öppna föreläsningar om Japan

  Publicerad 2017-09-04
  KTH välkomnar intresserade och allmänhet att denna vecka delta i öppna seminarier och workshop relaterade till Japan, politik och arkitektur. Aktiviteterna ges med hjälp av Vitterhetsakademin och samarbete mellan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE) och Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande (ECE).

 • Nyhetsbrev från Vetenskapens Hus: augusti 2017

  Publicerad 2017-08-23
  Augustibrevet från Vetenskapens Hus innehåller många fortbildningar för lärare, lockar till ForskarFredag och bjuder in till populärvetenskapliga föreläsningar under hösten.

 • Samtliga kursomgångar ska hanteras i Canvas från och med period 1, 2017

  Publicerad 2017-08-18
  Från och med period 1 2017 (som startar måndagen den 28 augusti) ska KTH enbart använda Canvas istället för Bilda och Kurswebben som lärplattform för kursomgångar. Användningen av EN lärplattform, stärker arbetet i visionen att skapa "ett KTH".

 • Höststarten för språkcaféet i svenska för KTH-anställda är den 14 september

  Publicerad 2017-08-18
  Den 14 september återupptas språkcaféet i svenska för KTH-anställda som behöver förbättra sin svenska, i första hand anställda som har läst kurserna A1, A2 och B1 på KTH eller någon annanstans. Träffarna sker som vanligt på torsdagar kl. 12-13 i Lärarloungen inne i KTH Biblioteket på KTH Campus. Språkcaféet bedrivs av enheten för KTH Språk och kommunikation.

 • Ta del av verksamheten på Vetenskapens Hus genom Årsrapport 2016

 • En lyckad och uppmärksammad Klimatfestival

  Publicerad 2017-06-15
  Klimatfestivalen som hölls i maj 2017 blev ett mycket välbesökt och uppskattat evenemang bland elever och lärare. KTH:s personaltidning Campi intervjuade KTH:s kontaktperson för klimatfestivalen, Charlotte Flodin på Vetenskapens Hus. Men även SVT Stockholm gjorde ett inslag om festivalen, och både Utbildningsförvaltningens tidning "Lära" och SvD Junior förväntas också göra reportage från festivalen. Nästa klimatfestival går av stapeln under vecka 21, 2018.

 • Nyhetsbrev från Vetenskapens Hus: juni 2017

  Publicerad 2017-06-15
  INNEHÅLL: - Glad sommar! - Höstens fortbildningar - Prova-på-programmering - Nyhet: Optimera och producera - Få senaste nytt om ForskarFredag Stockholm - Edutainmentdag på Gröna Lund - Anmäl er till First Lego League - Klimatfestival även 2018 - Alfvénföreläsning på KTH - Exempelproblem ur matematikhistorien - Och jorden hon snurrar Uppdateringar på vår hemsida

 • Så förändrar man akademin utan att skada den akademiska kulturen

  Publicerad 2017-05-18
  KTH:s rektor Sigbritt Karlsson intervjuas i KTH Magazine om ledarskap och förändring i en klassisk akademisk kultur. Hennes stora utmaning ligger i att få alla att gå samma håll. Torgny Roxå, som länge har jobbat med frågan om hur man förändrar universitetet utan att skada den akademiska kulturen kanske erbjuder en metod. Som keynote under KTH SoTL-konferensen 2017 pratade han om "Collegiality as organizational culture – change and development and the Scholarship of Teaching and Learning". I filmen kan du ta del av hans syn på vad SoTL är och hans kommunikativa lösningar för utveckling av både individer och organisationer.

 • Nyhetsbrev från Vetenskapens Hus: maj 2017

 • "När man kommer hem från en resa, kan man se på sig själv med nya ögon"

  Publicerad 2017-05-03
  Den 1-15 maj är det ansökningsperiod för kurser till höstterminen 2017. Nytt för i år är att KTH erbjuder ett kurspaket i tre steg som leder till ett certifikat i global kompetens (man kan också enbart läsa den första kursen i Interkulturell kompetens). Läs nedan vad initiativtagare och drivkraft bakom certifikatet, Björn Kjellgren, säger om KTH:s "Certificate of Global Competence" och varför KTH-studenten ska ansöka till första kursen som har premiär hösten 2017. Björn är lektor och studierektor på KTH Språk och kommunikation.

 • Studentreflektioner efter CanvasCon Scandinavia 2017 på KTH

  Publicerad 2017-05-03
  Den 27 april var KTH genom ECE värd för CanvasCon Scandinavia 2017. En fullsatt hörsal i Q1 med både existerande som potentiella användare både från KTH och tillresta från andra universitet i Norden, fick nätverka, ta del av både konkreta användartips och bl.a. KTH:s erfarenheter från implementeringsprocessen av Canvas som lärplattform. Läs nedan om några tankar från tre studenter som deltog på konferensen.

 • KTH är värd för CanvasCon Scandinavia 27 april

  Publicerad 2017-04-05
  KTH genom ECE-skolan är värd för CanvasCon Scandinavia, som går av stapeln den 27 april 2017 på KTH Campus, Valhallavägen. Deltagarna kan lära sig, nätverka och diskutera inte bara om Canvas, utan den generella utvecklingen av LMS (Learnings Management System). Till läsperiod 1 (höstterminen) 2017, stängs Bilda och kurstillfällen i Social ned och Canvas kommer vara KTH:s enda centralt administrerade LMS. Ett antal fribiljetter för KTH-anställda finns tillgängliga enligt först till kvarn-principen.

 • Årets IT-tjej 2017 läser programmet Civilingenjör och lärare

Till sidans topp