”Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb”

NYHETER

Publicerad 2013-10-18

– Tre minuter börjar nu! Säger konferenciern Beppe Singer från den Stora scenen på Debaser Medis i Stockholm.
 Den kvinnliga forskaren tar ett djupt andetag, ler mot publiken och börjar sin presentation. Ynka tre minuter har hon på sig att presentera sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt.

Den årliga vetenskapsfesten ForskarFredag börjar lida mot sitt slut och tävlingen Forskar Grand Prix som startade förra året, blir ett perfekt avslut på dagen. 
– Det här är lite grann som forskarnas idol-tävling, säger Marcus Angelin, projektledare för ForskarFredag och biträdande föreståndare på Vetenskapens Hus, ett samarbete mellan KTH och Stockholms Universitet.
Tillsammans med en expertjury utser publiken med sina mentometerknappar en vinnare. Forskar Grand Prix är en nationell tävling där nio forskare från hela landet röstas fram. Vinnarna från deltävlingarna möts sedan i riksfinalen den 5 december i Stockholm.

Årets tävlande har drillats i presentationsteknik och det är tuff konkurrens mellan forskarna som står på scenen på Debaser Medis, men tillslut står det klart att Alva Appelgren, neuroforskare på Karolinska Institutet, har vunnit Stockholms deltävling. Det går inte att ta miste på Alva Appelgrens glädje. Hon ler med hela ansiktet när de ropar ut hennes namn. 

Alva Appelgren vann Forskar Grand Prix i Stockholm. Foto: Emelie Jerberyd

Förutom Forskar Grand Prix hölls det en rad andra aktiviteter under ForskarFredagen på Medborgarplatsen i Stockholm. Drygt 4000 elever från högstadie- och gymnasieskolor från hela Stockholmsområdet var på plats under dagen och kunde välja av ett smörgårdsbord av aktiviteter, allt ifrån att utmana forskare i sina favoritspel, få se en fysikshow, gå på utställning med prova-på-aktiviteter, åka guidade turer med ”forskarbussen” och mycket mer. 

Årets ForskarFredag var den nionde i raden och trycket på bokningar inför evenemanget ökar stadigt, berättar Marcus Angelin.
– De flesta av besökarna är nyfikna och tycker att utställningen är väldigt häftig. Lärarna har också varit mycket positiva. Jag har även fått mycket positiv feedback från forskarna, säger Marcus Angelin. 

Vilken aktivitet är populärast?
– Forskar Grand Prix Stockholm gick för första gången på Debaser Medis, och det var väldigt lyckat. Utställningen var också populär och sen tror jag att det var många som tyckte att klimatföredraget om senaste rapporten från FN:s klimatpanel var spännande. Personligen gillade jag även utställningsinslaget där besökarna fick utmana forskare på olika spel, allt ifrån blixtschack till bordshockey.  

Marcus Angelin, projektledare för ForskarFredag och biträdande föreståndare på Vetenskapens Hus. Foto: Emelie Jerberyd

Målet med ForskarFredag är att skapa ett intresse och en nyfikenhet hos unga för forskning och att, som Marcus Angelin uttrycker det: ”visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb och att de inte bara sitter instängda i labb eller liknande”.
– Mänskligheten står inför flera utmaningar med en allt större befolkning och sinande resurser samtidigt som klimatet vållar problem i allt större utsträckning. Teknik, forskning och vetenskap erbjuder många lösningar och det blir allt mer angeläget att kommande generationer arbetar intensivt med att lösa dessa problem. Därför är det avgörande att vi som arbetar med forskning visar på vilken relevans vårt arbete faktiskt kan ha. Dessutom är det fantastiskt roligt och spännande att forska! Om ungdomarna ser det så kanske de själva så småningom blir intresserade av att forska. I dag tror jag att det är mycket fördomar som påverkar dem i fel riktning.

Text och bild: Emelie Jerberyd

ForskarFredag 2013

* En del av EU-kommissionens Researchers’ Night som äger rum den fjärde fredagen i september varje år i ett trettiotal länder i Europa
* Arrangerades första gången 2005 runt om i Europa 
* Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag
* Koordineras av föreningen Vetenskap & Allmänhet (VA)
* Arrangeras i Sverige av högskolor, universitet, kommuner och science centers.

Läs mer om ForskarFredag


Missa inte!

Läs även artikeln om årets arrangemang ”Magisk ForskarFredag slog alla rekord”

Vem vinner årets Forskar Grand Prix? Var med på finalen i Stockholm den 5 december.
Anmäl dig och läs mer

Till sidans topp