Till innehåll på sidan

Danica Kragic Jensfelt är en av näringslivets mäktigaste kvinnor

Publicerad 2018-03-13

När Veckans affärer förra veckan presenterade sin årliga lista över näringslivets mäktigaste kvinnor kammade Danica Kragic Jensfelt, professor i robotik, hem förstaplatsen i kategorin ”Techprofilerna”. Vi tog pulsen på henne efter vinsten.

Danica Kragic Jensfelt

Grattis till vinsten! Hur känns det att ha fått den här utmärkelsen?

– Först och främst är jag så klart oerhört hedrad att vara i samma sammanhang som dessa fantastiska kvinnor som jag ser upp till. Att uppmärksamma oss i akademin visar att vi också syns och har möjlighet att påverka hela samhället med det vi gör. Men vågar vi tillräckligt som akademiker? Utmärkelse är mäktigt och ger mig styrka att fortsätta göra det jag gör i den akademiska världen - på mitt sätt. Jag vill inspirera och uppmuntra alla som är intresserade av att integrera teknik med områden som hälsa, mode, konst att vara med och utbilda sig så att de kan bidra till och bygga framtidens samhälle.

Vad arbetar du med just nu?

– Just nu utvecklar vi teknologier för framtidens fabriker. Allt ifrån automation till system som lär sig från människor på ett naturligt sätt och kan användas till att förbättra och förhöja människans förmåga i olika situationer. Extra mycket tid går också åt WASP-AI/MXL satsningen och jobb med alla nya rekryteringar som ska göras.

Som årets techprofil, vilka möjligheter och utmaningar ser du att teknikvärlden står inför kommande åren?

– Det blir viktigt med att hitta personer med rätt kompetens. Det kommer att krävas teknisk kompetens, en förmåga att kunna tillämpa sin kunskap inom olika områden och att jobba interdisciplinärt. Våra utbildningar kanske inte hänger med i utvecklingen och det kan bli en utmaning för oss i den akademiska världen. Men jag ser stora möjligheter - teknik som löser samhällsfrågor, som låter oss människor att fokusera på att samarbeta med varandra och som gör att vi kan välja jobb som är kreativa och utvecklande. 

Kontakt

Om WASP

Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP) är ett av de största individuella forskningsprogrammen i Sverige och är finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. WASP:s huvudsakliga fokus just nu är artificiell intelligens och evenemangsserien AI4X där industri, akademi och offentlig sektor träffas för att prata om AI och dess framtid i Sverige.

Om AI4X

Tillhör: Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)
Senast ändrad: 2018-03-13