Till innehåll på sidan

NASA och King till KTH

Benoit Baudry, en av arrangörerna bakom CASTOR Software Days och professor på avdelningen programvaruteknik och datorsystem på KTH. Foto: Peter Ardell.

NYHET

Publicerad 2019-10-01

Den 14 oktober öppnas dörrarna till en av årets viktigaste mjukvarukonferenser på KTH. Under dagarna tre gästas CASTOR Software Days av några av de skarpaste utvecklarna från NASA, Spotify, SAAB och speltillverkaren King. 

Årets konferens, den första i sitt slag och arrangerad av forskningscentret CASTOR på KTH, har ett tredelat fokus. Ett av de ämnen som kommer att behandlas är DevOps, och då handlar det om att minska avståndet och komplexiteten mellan de två faserna mjukvaruutveckling och mjukvara skarp it-drift. Men även it-säkerhet och storskaliga distribuerade it-system kommer att stötas och blötas av experter och deltagare.

– Stora mjukvaror kan inbegripa tusental utvecklare där var och en förbättrar sin del. Gör mjukvaran enklare att använda, snabbare och mer säker samt stabil. Den stora utmaningen är att automatisera införandet av dessa förändringar och samtidigt se till att mjukvaran hela tiden är 100 procent buggfri och kan distribueras till miljontals användare, berättar Benoit Baudry, en av arrangörerna och professor på avdelningen programvaruteknik och datorsystem på KTH.

Konst kommer att användas för att visualisera mjukvara under hackathonet i KTH:s reaktorhall.

När det kommer till it-säkerhet återfinns utmaningen i gränslandet mellan säkerhet och öppenhet. Befolkningen behöver åtkomst till olika samhällstjänster som sjukvård och utbildning, men samtidigt bjuder åtkomst till olika typer av information på möjligheter för illasinnade att både fuska, stjäla data och på andra sätt ställa till det.

Parallellt med konferensen kommer ett hackathon vid namn Continuous Integration Art Hackathon att arrangeras. Sitt abstrakta namn till trots så går arrangemanget ut på det motsatta: att visualisera mjukvara. Göra den tillgänglig på ett nytt sätt.

– Idag finns mjukvara överallt runt omkring oss. Trots det är de allra flesta helt omedvetna om detta eftersom kod är helt osynlig och ogripbar. Detta slår in en kil, skapar ett stort gap mellan det faktum att mjukvara är en superviktig del av samhället och de som ska bestämma och använda den, säger Benoit Baudry.

Hackathonet blir alltså ett sätt att kulturellt synliggöra mjukvaran, att bygga en bro mellan mjukvaran och de människor som påverkar eller påverkas av den.

Ett pärlband av experter är inbjudna som huvudtalare på konferensen. Bland dem återfinns Dimitra Giannakopoulou från NASA som arbetar med rymdraketers styrsystem, Polhemsprisvinnaren Daniel Stenberg som är mannen bakom cURL som används av tusentals mjukvaror och därigenom miljarder användare samt Sahar Asadi som jobbar med att utforska vad artificiell intelligens kan göra för spelutvecklingen på företaget King.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Benoit Baudry på 08 - 790 41 10 eller baudry@kth.se.

Faktaruta

  • Lejonparten av innehållet på mjukvarukonferensen CASTOR Software Days handlar om den forskning som bedrivs inom ramen för forskningscentret CASTOR på KTH.
  • Bland de samarbetspartners som ingår i så väl konferensen som forskningscentret CASTOR återfinns SAAB och Ericsson.
  • Här är en av många exempel på hur man kan visualisera mjukvara. " Listen to Wikipedia " heter projektet som visar när människor redigerar information på just Wikipedia.
  • Mer information om mjukvarukonferensen hittar du här .