Nyheter

 • Masterstudent får IEEE-anslag för arbete kring antenndesign

  Publicerad 2017-10-19
  Oskar Dahlberg som läser sitt andra år på masterprogrammet i elektrofysik har tilldelats IEEE Eugene F. Knott Memorial Grant på 1500 amerikanska dollar för att kunna fortsatta sitt arbete med metamaterial i antenndesign.

 • Börje Ekholm utnämnd till hedersdoktor vid KTH

  Publicerad 2017-10-17
  Börje Ekholm har innehaft flera ledande positioner inom svensk industri med styrelseposter i bolag som Ericsson, Scania och Husqvarna. Sedan 2017 är han VD på Ericsson, en av KTH:s strategiska partner. Nu kan han lägga titeln hedersdoktor vid KTH till sitt CV.

 • De ska göra säkerheten i uppkopplade fordon bättre

  Publicerad 2017-10-13
  Med allt fler uppkopplade fordon i trafiken ökar riskerna för att hackare ska bryta sig in och ställa till med problem. Det kan handla om allt från att fordonen kapas till stöld av integritetskränkande information och företagshemligheter. Nu ska KTH tillsammans med flera tung säkerhets- och fordonsaktörer arbeta för en säkrare framtid på våra vägar.

 • Gabriella Hernqvist får rektors jämställdhets- och mångfaldspris

  Publicerad 2017-10-10
  För att stärka arbetet med jämställdhet och mångfald har KTH instiftat ett pris som ges till en anställd som under året särskilt arbetat för att främja dessa frågor. I år tilldelas priset Gabriella Hernqvist, kommunikationsansvarig på skolan för elektro- och systemteknik.

 • Elektroteknik på KTH:s jubileumsevent

  Publicerad 2017-10-03
  Mellan den 16 och 20 oktober fyller KTH:s campus 100 år, och det firar vi med aktiviteter över hela campusområdet. Kronjuvelen är jubileumsevenemanget där 100 talare samlas och håller seminarium i Dome of Vision dygnet runt, dag och natt, i tre dagar. Tolv av talarna kommer från skolan för elektro- och systemteknik. Ladda ner vårt eget schema för att hålla koll på tiderna!

 • KTH anordnar Reglermöte 2018

  Publicerad 2017-06-29
  Konferensen som hålls den 18 - 20 juni välkomnar alla som är intresserade av reglerteknik, från teori till praktik.

 • Ny mjukvara ska förhindra hackarattacker

  Publicerad 2017-05-31
  De senaste åren har antalet hackarattacker skjutit i höjden. Motiven är både ekonomiska och politiska, och it-angreppen har gått från att till stor del handla om pojkstreck till storpolitik och ekonomiskt motiverad brottslighet. KTH-forskare tillsammans med bland annat it-säkerhetsföretaget F-Secure håller på att utveckla en mjukvara som ska sätta stopp för attackerna.

 • Miljonanslag till unga forskare

  Publicerad 2017-05-10
  När Göran Gustafsson-stiftelsen nyligen hade sin prisutdelning var det bland annat fyra KTH-forskare som tillsammans fick ta emot 6 miljoner kronor i forskningsanslag.

 • Ett av landets mest lovande teknikbolag

  Publicerad 2017-04-11
  På Ny Tekniks lista över Sveriges mest lovande teknikbolag hittar vi foreseeti – för andra året i rad. foreseeti är ett startupföretag som utvecklat en mjukvara som simulera cyberattacker i företagsövergripande IT-systemarkitekturer.

 • Snabbare och trevligare virusdiagnoser

  Publicerad 2017-03-29
  Den som någonsin fått en provtagningspinne upptryckt i näsan eller ned i svalget vet. Det måste rimligtvis finnas trevligare sätt att få diagnosen influensa fastställd. Forskare vid KTH jobbar nu med en ny diagnosteknik i form av en behållare som du andas ut i. Några minuter senare ska provsvaret anlända.

 • Stort forskningsanslag till smart fordonsradar

  Publicerad 2017-03-24
  Forskare vid KTH får nu en del i ett stort ERC-anslag för att arbeta med smarta radar- och kommunikationssystem. Bland tillämpningarna återfinns radarutrustning till fordon, en teknik som kan underlätta för framtidens självkörande bilar.

 • KTH bidrar till världens smartaste elnät

  Publicerad 2017-03-24
  Projektet Smart Grid Gotland har kallats ett av världens främsta utvecklingsprojekt inom smarta elnät. Resultaten av projektet presenterades under ett välbesökt seminarium på KTH. – Vi har fått stora mängder data ur projektet som nu blir input till vår forskning, säger professor Lars Nordström vid KTH.

 • 24 miljoner till modellbaserad inlärning av dynamiska system

  Publicerad 2017-03-02
  I slutet av februari offentliggjorde Vetenskapsrådet sitt bidragsbeslut för forskning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Fyra forskargrupper från KTH delar på närmare 96 miljoner kronor. En av dem leds av Håkan Hjalmarsson, professor i Reglerteknik.

 • Ska skydda både banker och kärnkraftverk

  Publicerad 2017-02-27
  Minns du Stuxnet? Den trojanska häst som användes för att sabotera styrdatorer för urananrikning i Iran 2010. Enligt Robert Lagerström, lektor på KTH samt grundare av uppstartsföretaget foreseeti, kan bolagets mjukvara användas för att minska risken för den typen av sabotage. – Attacken var förvisso osannolik till sin natur med tanke på USB-minnena som användes. Likväl hade vi kunnat simulera den och därmed kunnat hjälpa till att föreslå skydd som hade kunnat försvåra attacken.

 • Fortsatt succé för skolans studenter i internationella tävlingar

  Publicerad 2017-02-13
  Framgången i stora internationella studenttävlingar fortsätter för civilingenjörsstudenterna i elektroteknik. Fjolårets vinst följs nu upp av ytterligare en finalplats i en av IEEE:s tävlingar, som den här gången anordnas i San Diego i juli.

 • Ser skogen för alla träd

  Publicerad 2017-01-19
  KTH-doktoranden Håkan Carlsson har en idé. Låt drönare inspektera skogsinnehav och avgöra dess värde. På detta sätt minskas miljöpåverkan samtidigt som människor slipper det tidsödande arbetet. Tree Mapper kallar Håkan Carlsson sin innovation, och med tanke på att handeln med timmer uppgår till 26 miljarder kronor årligen bara i Sverige kan redan små procentuella förbättringar innebära betydande avkastning.

 • Ny video om civilingenjörsprogrammet i Elektroteknik

  Publicerad 2017-01-18
  Under hösten 2016 har Skolan för elektro-och systemteknik tillsammans med contentbyrån Appelberg producerat en informationsvideo om civlingenjörsprogrammet i elektroteknik.

 • Mötet mellan teknik och biologi

  Publicerad 2016-12-06
  Vi är stolta att kunna välkomna biträdande lektor Anna Herland till skolan för elektro- och systemteknik! Anna kommer att bedriva forskning inom bioelectric hybrid systems, ett område som kombinerar två ämnen som kan kännas långt ifrån varandra - biologi och elektroteknik.

 • Genererar kraft ur alla vågor

  Publicerad 2016-11-14
  KTH-forskaren Anders Hagnestål har utvecklat en ny form av vågkraftgenerator som ska kunna utvinna energi ur alla typer av vågor i havet. Förutom mångsidigheten finns ytterligare tre fördelar. Generatorns mycket höga verkningsgrad om 98 procent, det faktum att Anders Hagnestål siktar på att få enheten underhållsfri och dess höga så kallade krafttäthet.

 • Då är det bäst att operera artärbråck

  Publicerad 2016-11-07
  Brustet bråck på stora kroppspulsådern resulterar årligen i 700 till 1 000 dödsfall i Sverige. Detta kan förebyggas om bråcket upptäcks i tid och opereras. Problemet i dagsläget är att det bara finns en enda riktlinje för när det dags för operation, och det är ett fixerat värde när kroppspulsådern uppnår en diameter på 5,5 cm. Det vill forskare vid KTH och KI ändra på.

Till sidans topp