Civilingenjörsprogrammet i Elektroteknik letar stöd för fortsatt arbete för rekrytering av kvinnor

Publicerad 2017-04-27

Ansökningsomgång inför hösten 2017 innebar ett paradigmskifte för civilingenjörsprogrammet i elektroteknik på KTH. Utbildningen, som mer eller mindre sedan sin start i början på 1900-talet har haft svårt att locka kvinnor, hade i år över 20 procent förstahandssökande som var kvinnor. Ett efterlängtat genombrott för det mångåriga arbetet som bedrivits på KTH och inom programmet med breddad rekrytering.

Sökresultat 2017

18 april 2017 stängde ansökningsomgången för höstterminen 2017. Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik hade då 133 förstahandssökande, varav 27 stycken var kvinnor. Programmet är därigenom det program i elektroteknik som har flest sökande i Sverige, och flest sökande kvinnor. 

Målsättningen är att programmet ska en balans mellan andelen män och kvinnor där ingen grupp är mindre än 40 procent. 

Programmet har under året jobbat med ett flertal projekt för att nå ut bredare med sin information. Ett av de projekten var en webbaserad kunskapstävling som möjliggjorde genom ett extern anslag från Frans Georg och Gull Liljenroths Stiftelse.

Den kunskapsbaserade webbtävling bestod av en quiz- och en essädel, där vinsten var ett tvådagars studiebesök i Stockholm och på KTH. Webbtävlingen finansierades genom ett externt anslag från Frans Georg och Gull Liljenroths stiftelse och fick ett väldigt stort genomslag. Det var 3400 unika besökare på tävlings hemsida, över 500 registerande deltagare och 83 kompletta bidrag. Deltagarna utgjordes till 80 procent av kvinnor.

Söker samarbetspartners 

Det externa anslaget är tyvärr slut, så inför rekryteringsåret 2017/2018 hoppas vi nu genom företagssamarbeten kunna genomföra tävlingen på nytt.

Om ditt företag brinner för frågor kring jämställd rekrytering och att locka fler kvinnor till att bli elektroingenjör, finns det nu möjlighet att kliva in ett projekt som gör skillnad för framtiden och som förhoppningsvis kommer säkerställa att det inom ett par år examineras fler kvinnliga elektroingenjörer.

Detaljer kring deltagandet

Ditt företag kommer synas i följande sammanhang

  • företagspresentation på tävlingssidan

  • intervju på tävlingssidan

  • i olika marknadsföringsinsatser (under 2016 samarbetade vi med Women in Tech, Datatjej, WinIT, Magma, CoolQvinnor, KlaraK, Next Up, Female Leader Engineer samt bedrev annonsering på studentkortet, utbildningssidan.se, facebook, instagram och snapchat. 
  • ett tre timmars långt studiebesök under våren 2018 för vinnarna, i Stockholm eller dess närområde (valfritt)

KTH ansvarar för följande

  • tävlingsinnehåll, webbsidsinnehåll och marknadsföringsmaterial

  • utse vinnare (under 2016 var det tio stycken)

  • planera och genomföra studiebesöket

  • uppföljning med samtliga deltagare och inbjudan till alternativa aktiviteter

  • grafisk profil på tävlingssidan 

  • skriva avtal med eventuella externa konsulter 

Kostnad

Tävlingen har en total kostnad på 175 000 SEK.

Kontakt

Gabriella Hernqvist
Gabriella Hernqvist, kommunikationsansvarig 087906395
Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp