Skapar kläder av plast från havet

"Vårt mål är att utmana dagens klädindustri och bidra till att lösa problemet med all plast i haven och miljön", säger Anisa Nordén (till vänster) som tillsammans med Jenny Eckerud startat klädföretaget Nature Hommage. (Foto: Nature Hommage)
Publicerad 2019-08-28

De gör träningsplagg av nylon från fisknät som samlats in från havet.
– Genom varje sålt plagg återvinns 80 plastflaskor från våra oceaner, berättar KTH-alumn Anisa Nordén, medgrundare till Nature Hommage.

Idén till hållbara träningskläder uppstod när Linköpingsvännerna Jenny Eckerud och Anisa Nordén diskuterade materialet i de olika funktionsplaggen på marknaden.

– Det var svårt att hitta träningskläder som inte hörde till ”fast fashion”. De flesta träningsplaggen är idag gjorda av polyester som kräver mycket energi och vatten i produktionsprocessen, säger Anisa Nordén.

Fler trodde på idén till hållbara träningskläder, och entreprenörerna hade snart fått en ”fully funded kickstart” på 90 000 kronor.

Nu har Jenny Eckerud och Anisa Nordén grundat klädmärket Nature Hommage , som ger ut sin första kollektion hösten 2019.

De inledde verksamheten genom att köpa in 120 kilo nylon genom Econyl  ; ett bolag som tillvaratar dumpat nylonmaterial från hav och på soptippar.

– Vårt mål är att utmana dagens klädindustri och bidra till att lösa problemet med all plast i haven och miljön. Alla delar av vår verksamhet, från tyg, mönster, tillverkning, förpackning till transporter bygger på hållbara, etiska metoder.

Jenny Eckerud har skapat kläddesignen, och plaggen sys upp på en fabrik i Bali – en fabrik med miljöprofil, som betalar sina arbetare ”minimilön x 3” plus står för sjuk- och olycksfallsförsäkringar.

– Bali-produktionen ger visserligen längre transporter, men samtidigt stöttar vi lokal verksamhet i ett utvecklingsland. Varutransporterna till Sverige sker med båt, berättar Anisa Nordén.
– Vi vill vara tydliga och ärliga om hela vår produktionsprocess.

För varje plagg som säljs donerar Nature Hommage pengar som motsvarar insamling av 80 plastflaskor från havsstränder, genom företaget Plastic Bank  .

Enligt Anisa Nordéns och Jenny Eckeruds beräkningar kan 1 000 tillverkade plagg av återvunnen plast spara in 210 liter olja och 1 430 kilo koldioxid i tillverkningsprocessen. (Foto: TT Bild)

– Plastic Bank har ett system där insamlat plastavfall blir till ren valuta. I Haiti, Indonesien och Brasilien får människor betalt per kilo för plastavfall som de samlat in längs kusterna, och den verksamheten vill vi stötta.

Nature Hommage’s första kollektion släpps enligt plan under hösten 2019, en serie kläder som till en början är riktad till kvinnor.

– Till plaggen har vi valt en minimalistisk stil, i färgerna svart, vitt och grönt, med en tidlös design. Vi har hittills fått in förhandsbeställningar på 120 plagg, berättar Anisa Nordén.

Pris?
Cirka 800 kronor för träningsbyxor och 500 kronor för en tränings-topp.

– Dessutom vill vi lyfta frågan om utfällning av mikroplaster när polyester- och nylonplagg tvättas. Mikroplaster kan stoppas genom speciella tvättpåsar som kan förhindra plastutfällning vid tvätt i 40 grader, säger Anisa Nordén vidare.

– Vi ska informera om påsarna via vår webbsida, och hoppas själva kunna producera den sortens tvättpåsar framöver.

Hur hittade ni era samarbetspartners?
– Googlade.

Vad gör ni om tio år?
– Då hoppas vi att vårt klädmärke har blivit etablerat. Vi drivs av att öka vår kunskap om hur vi kan rädda miljön.

Anisa Nordén tog examen i Industriell Ekonomi på KTH 2018.
– Jag vill uppmuntra alla KTH-studenter som satsar på entreprenörskap att kombinera det med hållbarhet. Miljötänkande kommer att krävas för att lyckas på marknaden i framtiden.

Text: Katarina Ahlfort

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Forskning
Senast ändrad: 2019-08-28