Till innehåll på sidan

Lagring

Elektrokemisk och termisk lagring är två forskningsområden som KTH till stor del fokuserar på.

Vision

Elektrokemisk och termisk lagring är två forskningsområden som KTH till stor del fokuserar på.

Lagring av elektrisk energi i uppladdningsbara batterier ökar i betydelse. Det kommersiella litiumjonbatteriet, som har utvecklats och gradvis förbättrats under de senaste 15 åren, har varit betydelsefullt för den allt mer sofistikerade bärbara konsumentelektroniken. På senare tid har forskningen tagit ett steg framåt i användningen av avancerade batterier i ännu mer krävande storskaliga applikationer som framdrivning av fordon, det vill säga elbilar och hybridbilar, och energibuffring i elnätet.

Lagring i andra energiformer, som termisk energi, har visat sig ha stora användningsområden i vår vardag. Från transport av kryogena varor, kylning vid låg temperatur, uppvärmning av hushåll och sanitär varmvattenförsörjning till industriell avloppsvärmeåtervinning och förvaltning av solvärmekraftverk vid höga temperaturer. Värmelagring ger ekonomiska fördelar och en ökad potential för utnyttjande av energi.

Utmaningar

Det idealiska uppladdningsbara batteriet ska vara lätt, energieffektivt, billigt, säkert, robust och ha lång livslängd. Vi har fortfarande en lång väg att gå för att uppnå det mest konkurrenskraftiga alternativet. På KTH:s avdelning för tillämpad elektrokemi arbetar vi med två batterityper: litiumjon och ZEBRA. Vår forskning behandlar två grundläggande frågor:

  1. Hur använder man dagens batterier på bästa möjliga sätt i avancerade applikationer?
  2. Hur utvecklar man batteriteknik för att göra batterier med bättre prestanda?

När det gäller lagring av termisk energi har avdelningen för energiteknik sedan 2008 bedrivit forskning inom nedanstående områden. Det har inbegripit både grundforskning och tillämpad forskning och har involverat många industriella och internationella samarbeten.

  1. Förbättring av nya lagringsmaterial och karaktäriseringsmetoder
  2. Komponentdesign för hög värmeöverföringsprestanda och hög reaktionshastighet
  3. Integrering och analys av energisystem

Forskargrupper

Nedan är KTH:s forskargrupper inom området elektrokemisk och termisk lagring

Kemi, bioteknologi och hälsa

Tillämpad elektrokemi

Industriell teknik och management

Kraft- och värmeteknologi

Tillämpad termodynamik och kylteknik

Kompetenscentrum

SweGRIDS