Till innehåll på sidan

Lina Bertling Tjernberg bland Sveriges mäktigaste inom energisektorn

Omslaget till Maktlistan med en del av personerna på listan.
KTH Energiplattformens föreståndare Lina Bertling Tjernberg finns på plats fjorton på listan som toppas av Vattenfalls vd Anna Borg.
Publicerad 2022-07-25

Energiplattformens föreståndare Lina Bertling Tjernberg tar plats på Sveriges energimaktlista som presenterades under Dagens industris Energidag i Almedalen.

Maktlistan Energi 2022 sammanställs av nyhetsbrevet Energimarknaden och Dagens industri med hjälp av en referensgrupp av åtta personer aktiva inom energisektorn.

För att ta en plats på listan måste tre kriterier uppfyllas: formell position, inflytande över debatten och åstadkommen påverkan på energisektorns utveckling och investeringar. 

KTH Energiplattformens  föreståndare Lina Bertling Tjernberg  finns på plats fjorton på listan som toppas av Vattenfalls vd Anna Borg .

Lina Bertling Tjernberg. Foto: Ateljé Uggla

– Det är mycket hedrande att få vara en del av denna lista. Stort tack till alla som gjort detta möjligt! Det är ett fantastiskt betyg till KTH:s energiforskning, och vårt fokuserade deltagande i energidebatten, som bidragit till utvecklingen av energisektorn, säger Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid KTH.

Viktigt locka fler talanger

Lina Bertling Tjernberg betonar vikten av samarbete mellan politik, näringsliv och akademin i samverkan med samhället.

– Jag är stolt över vårt gemensamma arbete för att skynda på energiomställningen och uppnå klimatmålen, samtidigt som vi strävar mot att bibehålla ett tillförlitligt och robust elsystem i Sverige och ge vårt bidrag till ett energioberoende Europa, säger Lina Bertling Tjernberg.

– Nu behöver vi fler talanger inom energibranschen för att möta både utmaningar och möjligheter. Vår bransch är inkluderande och vårt område berör alla i samhället. Låt oss bygga framtiden tillsammans.

Lina Bertling Tjernbergs placering i listan följs av motiveringen:
"Är föreståndare för energiplattformen som samordnar och stöder nya forskningsinitiativ inom energiområdet. Fick utmärkelsen årets Kraftkvinna 2021 för sitt arbete och en 'stark kraft och garant för mer jämställd kompetensförsörjning inom dagens och framtidens hållbara energisystem'. Folk- och opinionsbildare när det gäller att förklara energiomställningen och varför kärnkraft har en roll att spela även i framtiden."

Läs hela Maktlistan Energi 2022

Referensgruppen för maktlistan

  • Magnus Stattin, redaktör, Energimarknaden
  • Kristian Sylwan, projektledare, Dagens industri
  • Henrik Bergström, head of public affairs, Ellevio
  • Sara Kimell, head of Division Energy, Rejlers
  • Jens Bjöörn, senior manager communications & public affairs, Fortum Sverige
  • Charlotte Unger Larson, senior advisor, RWE Renewables
  • Anja Alemdar, director public and regulatory affairs Sweden, Vattenfall
  • Tomas Hallberg, ansvarig för tillståndsfrågor, Svensk Vindenergi