Till innehåll på sidan

Experimental Governance

Capacity and legitimacy in local governments

Tid: On 2022-05-25 kl 09.00

Plats: Kollegiesalen, Brinellvägen 8, Stockholm

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/meeting/register/u5MpdeirrzgoGtNOMozrBVvwEB6hhV3iCZh7

Språk: Svenska

Ämnesområde: Planering och beslutsanalys, Urbana och regionala studier

Respondent: Erica Eneqvist , Urbana och regionala studier

Opponent: Professor Annica Kronsell,

Handledare: Professor Andrew Karvonen, Urbana och regionala studier; Professor Hans Westlund, Urbana och regionala studier; Doktor Kersti Karltorp,

Exportera till kalender

QC220428

Abstract

Samtidens planering och styrning av städer inkluderar ofta experimenterande och försöksverksamheter i urbana experiment och samarbetsplattformar, ofta inom stadsutvecklingsprojekt med höga ambitioner inom hållbarhet och innovativa lösningar. Sådana former av experimentell styrning går att se som nya sätt att styra, där aktörer från olika samhällssektorer involveras i en gemensam problemlösning. För offentlig förvaltning innebär införandet av en experimentell styrning också en ny logik, som leder till såväl nya möjligheter som utmaningar. Tidigare forskning har betonat vikten av att se bortom enskilda piloter och projekt och i stället säkerställa en organisatorisk utveckling och institutionell utformning som stödjer experimenterande. Den här avhandlingens syfte är att bidra med kunskap om experimenterande inom kommunala organisationer, och hur detta förhåller sig till kommunernas demokratiska grundfundament. Avhandlingen undersöker kommunens organisatoriska kapacitet för experimentell styrning, och rutiner och praktiker för att säkerställa legitimitet.

Avhandlingen är baserad på en fallstudie av Stockholms stad och studerar kommunens innovativa aktiviteter i allmänhet och dess styrning av experimenterande i synnerhet. Fokus ligger på den kommunala organisationen och hur den har utvecklats under det senaste decenniet, snarare än på enskilda experiment, samarbeten och projekt. Empiriskt material har samlats in genom skuggning av kommunala tjänstepersoner inom Stockholms stad, och genom semistrukturerade intervjuer, deltagande observationer samt dokument-studier, allt med en kvalitativ forskningsansats. 

Avhandlingen är en sammanläggning av fyra forskningsartiklar: tre artiklar där Stockholms stad används som ett empiriskt fall av en kommun som ägnar sig åt experimenterande, och en artikel som utvecklar teoretiska kunskaper där Stockholm används som ett illustrerande exempel. Den första artikeln inkluderar en diskussion om olika kommunala sätt att bedriva innovations-arbete och hur de olika sätten influeras av olika institutionella logiker. Den andra artikeln handlar om kommunala funktioner inom experimenterande, och hur dessa funktioner utmanar kommunerna på olika sätt. Den tredje artikeln undersöker arbetet med experiment och partnerskap utifrån ett legitimitetsperspektiv, på såväl policy- som praktiknivå. Den fjärde artikeln utforskar den institutionella kapaciteten att omsätta innovationsaktiviteter från högprofilerade stadsutvecklingsprojekt till ordinarie processer inom kommunen.

Resultaten skapar ny kunskap om offentliga aktörer och hur de förhåller sig till experimentell styrning, samtidigt som de ger praktiska insikter som är relevanta för kommunala aktörer som ägnar sig åt olika former av experimenterande. Avhandlingen visar särskilt de utmaningar som kommuner står inför när det gäller att säkerställa legitimitet i sina processer samtidigt som de utvecklar den experimenterande styrningen. Dessutom belyser den de spänningar som skapas inom organisationen när offentliga aktörer inför nya logiker och roller inom förvaltningsmiljön. 

De samlade resultaten pekar på vikten av en mer nyanserad förståelse kring experimenterande inom kommuner, och behovet av utveckling av långsiktiga organisatoriska strukturer och kulturer som kan stödja och styra dessa aktiviteter. De visar också på ett behov av att utveckla organisatoriska processer för att säkerställa legitimitet. Det gäller såväl input-legitimitet i form av transparens, ansvarsutkrävande och jämlikhet, som output-legitimitet i form av effektivitet och kapacitet att implementera resultat. Genom att utveckla organisationen för att möta dessa behov kan kommunerna dra nytta av möjligheterna som kommer med experimenterande samtidigt som de offentliga värdena säkerställs.  

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-311422