Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hur kan vi bidra till fordonsindustrins och transportsystemets transformation

KTH:s plattformar Industriell Transformation och Transport bjuder in till en dag med spännande presentationer och samtal kring en av våra största samhällsutmaningar.

Tid: On 2019-12-04 kl 09.00 - 16.30

Plats: Scandic Continental, Vasagatan 22, Stockholm

Medverkande: Plattformen för Industriell transformation och plattformen för Transport

Exportera till kalender

Den första gemensamma plattformsdagen äger rum den fjärde december!

Se program

Välkommen på konferens!

KTH:s plattformar för Industriell transformation och Transport bjuder in till en konferens på det högaktuella temat Fordonsindustrin och transportsystemet ställer om. Omställningen till ett fossilfritt och klimatneutralt samhälle påverkar i högsta grad våra framtida transporter och den industri som producerar allt ifrån fordon till infrastruktur. De nödvändiga förändringarna som ligger framför oss behöver genomföras utifrån den betydelse som transportsektorn har för Sverige och den svenska ekonomin. Transport är grunden för det moderna samhället, men utgör samtidigt ett allvarligt problem vad gäller påverkan på miljön, utrymme för infrastruktur och utarmning av naturresurser.

IVA konstaterar i sin delrapport; Så klarar Sveriges transporter klimatmålen från juni 2019: "Förnybara drivmedel och energieffektiva fordon räcker inte för att nå klimatmålen. Hela samhället måste bli mer transporteffektivt.” Transportsektorn i Sverige står för drygt 30 % av Sveriges utsläpp av växthusgaser och förbrukar årligen ca 88 TWh (2017). Omställningen av transportsystemet är en extremt komplex frågeställning som involverar många olika aktörer, trafikslag och samhällsområden parallellt. Samtidigt är fordonsindustrin en av Sveriges tyngsta branscher när det gäller export, arbetstillfällen och FoU. Mindre känt är att nästan en tredjedel av alla anställda i den svenska fordonsindustrin finns i Stockholm och Östra Mellansverige där varje jobb ger ytterligare 4-5 jobb. 17 % av världens tunga drivlinor utvecklas och produceras i regionen.

Vi kommer att ägna dagen åt att diskutera denna omställning; vad som pågår och vad vi olika aktörer behöver göra framåt.

Vi avslutar dagen med en after work tillsammans.

Se program

Språk: huvudsakligen svenska.

Välkommen!
 

Monica Bellgran, Kerstin Forsberg, Magnus Burman - Plattformen för Industriell transformation 

Peter Göransson, Jenny Jerrelind, Nicole Kringos - Plattformen för Transport