Information om den pågående virusattacken

Publicerad 2017-05-15

Den världsomspännande virusattacken som började i fredags och som drabbat användare av datorer med Microsoft Windows som operativsystem, har inte haft någon nämnbar åverkan på KTH.

Personal från KTH:s centrala IT-avdelning har bevakat utvecklingen och vidtagit nödvändiga åtgärder, med syfte att minimera framtida risker att KTH:s datorer och IT-system drabbas. Vi har bl.a. sett till att uppdatera både servrar och klientdatorer inom KTH-Windows plattformen med de senaste säkerhetsuppdateringarna, samt blockerat viss nätverkstrafik i de centrala nätverksroutrarna. Även den krypterade KTH-VPN nätverkstrafiken är delvis blockerad just nu.

De åtgärderna som vidtas under dagen kan komma att påverka KTH:s användare i form av korta avbrott på IT-tjänster. Detta eftersom säkerhetsuppdateringarna inte kan vänta till ordinarie servicefönster utan behöver appliceras under dagtid.

Som användare av KTH:s datorer och IT-system kan du bidra till att minimera risker för spridning av dataviruset genom att vara försiktig och inte klicka på okända länkar eller bifogade filer.

Har du frågor kring detta eller om du misstänker att du fått mail med skadligt virus, tveka inte att kontakta KTH IT-Support (mail: it-support@kth.se, tel: 790 6600)

Med vänlig hälsning

IT-avdelningen

Till sidans topp